Κόσμος

Ο Ομπάμα προειδοποιεί την Κίνα για τη διένεξη με την Ιαπωνία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα στο Τόκιο ότι τα νησιά Σενκάκου τα οποία διεκδικεί η Κίνα με το όνομα Ντιαογιού "καλύπτονται" από την Συνθήκη Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σε θαλάσσιες περιοχές.

“Η δέσμευσή μας στη συνθήκη για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι απόλυτη. Το άρθρο 5 (της διμερούς συνθήκης Ασφαλείας καλύπτει όλα τα εδάφη που τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σενκάκου” στη Ανατολική Σινική Θάλασσα, δήλωσε ο Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε στο τέλος της συνάντησης τους.

Τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, 200 χλμ. βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 400 χλμ δυτικά της Οκινάουα (νότια Ιαπωνία). Τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση αλλά διεκδικούνται από την Κίνα με το όνομα Ντιαογιού.

Από τότε που το Τόκιο εθνικοποίησε τρία από τα νησιά αυτά το Σεπτέμβριο του 2012, το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία του στην περιοχή. Η ταυτόχρονη παρουσία σκαφών της ακτοφυλακής των δύο χωρών στο θαλάσσιο αυτό χώρο εγείρει φόβους για πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων.

Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για επίλυση “ειρηνική και ύστερα από διάλογο” των “εδαφικών διαφορών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε θαλάσσιες περιοχές”. Τόνισε επίσης, τη σημασία της “ελεύθερης ναυσιπλοΐας”.

Εκτός από την Ιαπωνία, και άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ τους οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα, της οποίας η αυξανόμενη ισχύς και οι διεκδικήσεις στη Ανατολική Σινική Θάλασσα ανησυχούν τους γείτονές της και τις ΗΠΑ.

Διαβάαστε επίσης:
Ο Ομπάμα άρχισε από το Τόκιο την περιοδεία του στην Ασία

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γνώριζε γυναίκες σε dating app, τις νάρκωνε και τις βίαζε - Ισόβια στο «σεξουαλικό αρπακτικό» με το διδακτορικό και τα χλιδάτα ρούχα στη Βρετανία
Χρησιμοποιούσε κρυφές ή φορητές κάμερες για να καταγράψει τους βιασμούς - Σε ορισμένες περιπτώσεις, κρατούσε προσωπικά αντικείμενα από τα θύματά του ως ενθύμια
Ο Zhenhao Zou
1
Το Ιράν είχε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ – «Δεν επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει τις επιθέσεις το Ισραήλ»
Ο Τραμπ θέλει η Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει δηλώσει ότι το δικαίωμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι αδιαπραγμάτευτο
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ 1