Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο Τραμπ απειλεί και το Κογκρέσο για να περάσει το δικό του!

Ο Τραμπ απειλεί και το Κογκρέσο για να περάσει το δικό του!

Δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Κι εκείνος κάνει ό,τι θέλει.

Δεν είναι μόνο ότι αποφάσισε και… διέταξε να σταματήσει η χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν είναι ότι απαίτησε να τυπωθεί το όνομά του στις επιταγές που θα πάρουν ως βοήθημα εκατομμύρια Αμερικανοί που επλήγησαν από την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός, τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να κλείσει το Κογκρέσο!

Click4more «Ο κορονοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο στη Γουχάν» – Τραμπ: Το ψάχνουμε

Για να περάσει τους διορισμούς που θέλει, ο Ντόναλντ Τραμπ φτάνει στο σημείο να απειλεί ότι θα διακόψει τη λειτουργία του Κογκρέσου. Έτσι, επικαλούμενος άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ που δεν έχει εφαρμοστεί από κανέναν άλλο πρόεδρο στην ιστορία, ο Τραμπ θέλει να προχωρήσουν οι διορισμοί ομοσπονδιακών δικαστών και άλλων αξιωματούχων.

Η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, έχει αναστείλει τις συνεδριάσεις της ολομέλειάς της ως τις 4 Μαΐου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, πάντως κάνει τακτικά συνεδριάσεις pro forma. Σε αυτές τις συνεδριάσεις για τους τύπους δεν συμμετέχουν παρά ελάχιστοι γερουσιαστές, που πάντως μπορούν να εγκρίνουν κείμενα ομόφωνα.

Click4more Πόσο πιο χαμηλά Ντόναλντ; Με “υπογραφή” Τραμπ οι επιταγές στους πληγέντες από τον κορονοϊό

«Το Σύνταγμα προσφέρει έναν μηχανισμό στον πρόεδρο ώστε να μπορεί να πληρώσει κενές θέσεις σε τέτοιες περιστάσεις», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. «Η Γερουσία καλά θα κάνει να εκπληρώσει το καθήκον της και να ψηφίσει επί των διορισμών αυτών ή πρέπει να αναστείλει επίσημα» όλες τις συνεδριάσεις της, συμπεριλαμβανομένων των συνεδριάσεων pro forma, ώστε να «μπορέσουν να γίνουν» οι διορισμοί, είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Η τρέχουσα πρακτική να εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ κάνουν κίβδηλες συνεδριάσεις για τους τύπους, είναι παράβαση καθήκοντος που ο αμερικανικός λαός δεν μπορεί να ανεχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», είπε εξοργισμένος ο Τραμπ πριν διατυπώσει την απειλή του να διακόψει τη λειτουργία του Κογκρέσου.

Click4more Η δημοσιογράφος του CBS έκανε σκόνη τον Τραμπ για τον κορονοϊό [vid]

«Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιήσω αυτή την εξουσία», είπε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εάν υλοποιήσει την απειλή του, θα πρόκειται για κίνηση άνευ προηγουμένου στην ιστορία των ΗΠΑ, επισήμανε ο Μάικλ Μπέσλος, ιστορικός ειδικευμένος στην προεδρία των ΗΠΑ. «Κανένας πρόεδρος στην ιστορία δεν χρησιμοποίησε ποτέ την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα να προχωρήσει στη διακοπή της λειτουργίας του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μπέσλος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μετά τις απειλές Τραμπ, πάντως, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και δεσμεύτηκε να βρει τρόπους για την επικύρωση των διορισμών που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για τη μάχη κατά του κορονοϊού. Γι’ αυτό, όμως, θα απαιτηθεί η συγκατάθεση της ηγεσίας των Δημοκρατικών.

“Σε κάθε περίπτωση, βάσει των κανονισμών της Γερουσίας, αυτό θα απαιτούσε συναίνεση από τον ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ”, δήλωσε εκπρόσωπος του Μακόνελ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις