Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ο Τζο Μπάιντεν εκνεύρισε τον Λούλα επειδή δεν τον χαιρέτησε

Ο Τζο Μπάιντεν εκνεύρισε τον Λούλα επειδή δεν τον χαιρέτησε
Φωτογραφία Reuters

Όλα λάθος πήγαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του Τζο Μπάιντεν και του Λούλα ντα Σίλβα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χαιρέτησε τον ομόλογό του από τη Βραζιλία κατά την αποχώρησή του ενώ και πριν δεν μπορούσαν να… συνεννοηθούν σε όσα έλεγαν.

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η διπλωματική συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Λούλα ντα Σίλβα ξεκίνησε με… απρόοπτα, καθώς ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ σκόνταψε πάνω σε μια βραζιλιάνικη σημαία.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ούτε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού ο Τζο Μπάιντεν έλεγε πράγματα που δεν καταλάβαινε ο Λούλα ενώ αντιμετώπιζε και προβλήματα με το ακουστικό του, εκνευρίζοντας τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε στην ομιλία του «το οικονομικό του όραμα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας από τη μέση και προς τα πάνω, και όχι από πάνω προς τα κάτω», με τον Λούλα να τον παρακολουθεί απορημένος τι εννοεί.

Όταν ήρθε η σειρά του 77χρονου Βραζιλιάνου προέδρου να μιλήσει, ο Λούλα είπε «με ακούτε, πρόεδρε Μπάιντεν; Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη Βραζιλία και για τις ΗΠΑ». Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, φαινόταν να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το ακουστικό του για τη μετάφραση της ομιλίας του ομολόγου του από τη Βραζιλία.

«Πρόεδρε Μπάιντεν με ακούτε;» ρώτησε ξανά ο Λούλα, δείχνοντας να χάνει την υπομονή του καθώς ο Μπάιντεν έμοιαζε σαν να γρυλίζει. «Μπορείς;» ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο. «Ναι, ωραία», είπε.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο Μπάιντεν συνεχίζει να δείχνει μπερδεμένος με τα ακουστικά, ενώ ο Λούλα συνέχιζε την ομιλία του, με αποτέλεσμα ο Αμερικανός πρόεδρος να βγάζει εντελώς τα ακουστικά και να σηκώνει τα φρύδια του απογοητευμένος.

Το… κερασάκι στην τούρτα ήταν στο τέλος των ομιλιών. Μετά τις ομιλίες των προέδρων των δύο χωρών, στο βήμα ανέβηκε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Gilbert Houngbo, ο οποίος χαιρέτησε δια χειραψίας τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Λούλα.

https://twitter.com/MyLordBebo/status/1704737862137110612

Όμως, αντί ο Μπάιντεν να κάνει κίνηση να σφίξει το χέρι του Λούλα, χαιρέτισε αμήχανα το κοινό, γύρισε την πλάτη στον Βραζιλιάνο ομόλογό του και αποχώρησε. Γι’ αυτό και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος φάνηκε να εκνευρίζεται, κάνοντας μια χειρονομία με το χέρι του, πριν αποχωρήσει και εκείνος…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις