Κόσμος

Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να μην ξεχνούν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο

«Κάθε έθνος που ξεχνά το παρελθόν είναι καταδικασμένο να το επαναλάβει», είπε ο Μπάιντεν

Σε λίγες ημέρες ο Τζο Μπάιντεν θα παραχωρήσει την προεδρεία των ΗΠΑ στον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο δεν παραλείπει να στείλει ένα μήνυμα στους Αμερικανούς.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες (τοπική ώρα) στην εφημερίδα The Washington Post, κάλεσε τους Αμερικάνους να μην ξεχνούν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι η χώρα έχει τη συλλογική ευθύνη να θυμάται τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Κογκρέσου προκειμένου το σώμα να επικυρώσει επίσημα την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου και σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου όχλος υποστηρικτών του εισέβαλε στο Καπιτώλιο σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να παρεμποδίσει την επικύρωση της ήττας του στις εκλογές του 2020.

«Πρέπει να θυμόμαστε τη σοφία του αποφθέγματος ότι κάθε έθνος που ξεχνά το παρελθόν είναι καταδικασμένο να το επαναλάβει» έγραψε ο Μπάιντεν. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια επανάληψη αυτού που συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια». Πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά η διαδικασία κύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ειρηνική.

Ο Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες, δεν αναγνωρίζει την ήττα του στις εκλογές του 2020 ως νόμιμη ενώ ο ίδιος και οι σύμμαχοί του έχουν διατυπώσει ψευδείς θεωρίες για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Υποσχέθηκε να απονείμει χάρη σε άτομα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

«Γίνεται μια αδιάκοπη προσπάθεια για να ξαναγραφτεί -ακόμα και να σβηστεί- η ιστορία εκείνης της ημέρας. Για να μας πουν ότι δεν είδαμε αυτό που είδαμε όλοι με τα μάτια μας», έγραψε ο Μπάιντεν στην Washington Post. «Με τον καιρό, θα υπάρξουν Αμερικανοί που δεν έγιναν μάρτυρες της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου από πρώτο χέρι, αλλά θα το μάθουν από πλάνα και μαρτυρίες εκείνης της ημέρας, από όσα έχουν γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας και από την αλήθεια που μεταφέρουμε στα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί η αλήθεια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σε συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Γενεύη
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, έχουν ήδη γίνει «καλές» διμερείς συνομιλίες με τη Βρετανία και τη Γαλλία, χώρες που είναι επίσης μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ένας βαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 χωρίς φορτίο εκτοξεύεται δοκιμαστικά από το υποβρύχιο USS Nebraska
Η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκε τη Ζιζέλ Πελικό στο Μπάκιγχαμ: Η Γαλλίδα γυναίκα – «σύμβολο» κατά της σεξουαλικής βίας
Αφού ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ, ο Ντομινίκ Πελικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, η βασίλισσα Καμίλα είχε στείλει επιστολή στην 73χρονη Γαλλίδα, επαινώντας «το θάρρος και την αξιοπρέπειά της»
Η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας στέκεται δίπλα στη Ζιζέλ Πελικό κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κλάρενς Χάουζ στο Λονδίνο
Ο Τραμπ συγκρίνει τον εαυτό του με Κένεντι και Λίνκολν: «Έχω πολλούς που με σημαδεύουν, δεν ξέρω πόσο ακόμη θα ζω»
Ο Τραμπ σχολίασε για πρώτη φορά το τελευταίο περιστατικό, όταν νεαρός εισβολέας στο Μαρ α Λάγκο στη Φλόριντα, τραυματίστηκε θανάσιμα από τους ανθρώπους της ασφάλειας του Προέδρου
Ντόναλντ Τραμπ