Site icon NewsIT
18:32 Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025

Ο Βασιλιάς Κάρολος γίνεται 77 ετών και γιορτάζει σημαντικές νίκες κόντρα στα σκάνδαλα, στον καρκίνο και στις χαμηλές προσδοκίες

Από τον επιδέξιο χειρισμό του Τραμπ, στην ιστορική προσευχή με τον Πάπα στο Βατικανό, ο Βρετανός Βασιλιάς απέδειξε τις πολιτικές του ικανότητες

Ο Βασιλιάς Κάρολος

Ο Βασιλιάς Κάρολος / REUTERS / Toby Melville / Pool / File Photo

Αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα και προκλήσεις το 2025, ο Βασιλιάς Κάρολος όχι μόνο κατάφερε να ανταπεξέλθει των απαιτήσεων αλλά μάλιστα κατάφερε να κερδίσει τα θετικά σχόλια ακόμα και των πιο σκληρών επικριτών του.

Αύριο Παρασκευή (14..11.2025) ο Βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας θα γιορτάσει τα 77α του γενέθλια στην Ουαλία, όπου θα μπορέσει να συλλογιστεί όσα συνέβησαν σε ένα χρόνο, που σημαδεύτηκε από ορισμένες προσωπικές επιτυχίες, παρά τις ενδοοικογενειακές έριδες, τα σκάνδαλα με τον νεότερο αδελφό του Άντριου και την ασθένειά του.

Από τον επιδέξιο χειρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την συμβολική προσέγγιση της Εκκλησίας της Αγγλίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αυτή ήταν μια χρονιά που ο μονάρχης μπορεί να αναπολεί με ικανοποίηση.

Αλλά, όπως πάντα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα εσωτερικά οικογενειακά ζητήματα που γοητεύουν τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως η απομάκρυνση του Άντριου από τη δημόσια ζωή λόγω των δεσμών του με τον εκλιπόντα καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Έπστιν.

Ο αδερφός του Βασιλιά Καρόλου, Άντριου / REUTERS / Toby Melville / Pool / File Photo

Ο Άντριου επισκίασε τη μοναρχία

«Όλα όσα προσπαθεί να κάνει η μοναρχία, όλα όσα έχει κάνει η μοναρχία έχουν επισκιαστεί εντελώς από αυτή την ιστορία που προκαλεί αμηχανία», δήλωσε ο βασιλικός βιογράφος, Ρόμπερτ Χάρντμαν, αφού ο βασιλιάς αφαίρεσε τον τίτλο του πρίγκιπα από τον Άντριου και την έπαυλή του στο κτήμα του Κάστρου του Ουίνδσορ.

Παρά το γεγονός ότι στον Τύπο κυριαρχούν ρεπορτάζ για τον Άντριου, την αποξένωση του νεότερου γιου του, πρίγκιπα Χάρι, και τις ανησυχίες για την υγεία του μετά τη διάγνωση καρκίνου στις αρχές του περασμένου έτους, οι βασιλικοί σχολιαστές λένε ότι τα πρώτα τρία χρόνια του Καρόλου στο θρόνο έχουν πάει στην πραγματικότητα καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν πολλοί.

Για μεγάλο μέρος της ζωής του, περιμένοντας στα παρασκήνια κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, που σημείωσε ρεκόρ, υπήρχε ανησυχία ότι όταν θα γινόταν βασιλιάς, ο Κάρολος θα ανέτρεπε τον αρχαίο θεσμό με ριζοσπαστικές ιδέες.

Όταν τελικά έγινε βασιλιάς τον Σεπτέμβριο του 2022, ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι θα ήταν κάτι περισσότερο από ένας αντικαταστάτης μέχρι ο μεγαλύτερος γιος του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, και η σύζυγός του Κέιτ, να ηγηθούν της μοναρχίας στο μέλλον.

Ο Βασιλιάς Κάρολος με τον αδερφό του Άντριου / REUTERS / Toby Melville / File Photo

«Όφελος των χαμηλών προσδοκιών»

«Νομίζω ότι η βασιλεία του Καρόλου είναι ένα είδος απροσδόκητου θριάμβου μέχρι στιγμής», δήλωσε η βασιλική συγγραφέας Τίνα Μπράουν στο Reuters.

«Είχε το πλεονέκτημα, υποθέτω, των χαμηλών προσδοκιών. Όλοι σκεφτήκαμε ότι αυτή είναι η βασιλεία-γέφυρα, θα είναι απλώς κάπως άτσαλα μέχρι να φτάσουμε στην αίγλη του Ουίλιαμ. Αλλά στην πραγματικότητα, νομίζω ότι έχει διαπρέψει στην παγκόσμια σκηνή ως ένας σπουδαίος πολιτικός άνδρας».

Η πιο αξιοσημείωτη επιτυχία του σε αυτό το μέτωπο ήταν οι σχέσεις του με τον Τραμπ, όπου επέδειξε διπλωματικές δεξιότητες που σφυρηλατήθηκαν από χρόνια συναντήσεων με παγκόσμιους ηγέτες και αξιωματούχους.

Η φιλοξενία του Αμερικανού προέδρου για μια άνευ προηγουμένου δεύτερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα τον Σεπτέμβριο του 2025 – διότι η βασίλισσα Ελισάβετ τον είχε επίσης φιλοξενήσει το 2019 – θεωρήθηκε ότι βοήθησε στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, ενώ παράλληλα εδραίωσε τους οικονομικούς δεσμούς της Βρετανίας με τις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βασιλιά Κάρολο / Jordan Pettitt / Pool via REUTERS

Ενώ ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες, κυρίως ο Ζελένσκι, έχουν αντιμετωπίσει εχθρική υποδοχή από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, βασιλικές πηγές λένε ότι ο πρόεδρος είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο ταξίδι του στη Βρετανία για να διασφαλίσει ότι όλα όσα έκανε συμμορφώνονταν με το πρωτόκολλο.

Σε μια προσεκτική ενέργεια εξισορρόπησης, ο Κάρολος είχε επίσης δείξει απροκάλυπτη υποστήριξη στον Καναδά – όπου έκανε το ασυνήθιστο και εξαιρετικά συμβολικό βήμα να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του καναδικού κοινοβουλίου τον Μάιο του 2025 – εν μέσω εμπορικών εντάσεων και των τακτικών δηλώσεων του Τραμπ για την προσάρτηση του βόρειου γείτονά τους από τις ΗΠΑ.

«Πρέπει να κρατάς τον πρόεδρο Τραμπ ευχαριστημένο επειδή θέλεις ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε στο Reuters ο βασιλικός σχολιαστής Αφούα Χάγκαν.

«Αλλά πρέπει επίσης να κρατάς τον Καναδά ευτυχισμένο επειδή είσαι αρχηγός κράτους αυτής της χώρας – είναι ένα πολύ, πολύ δύσκολο τεντωμένο σχοινί για να περπατήσει κανείς. Αλλά το κάνει, και το κάνει καλά».

Οι επισκέψεις του Καρόλου στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου ο βασιλιάς μίλησε σε βουλευτές στα γαλλικά και τα γερμανικά, έχουν επίσης πιστωθεί ότι βοήθησαν στην αποκατάσταση των σχέσεων της Βρετανίας με τους ευρωπαίους συμμάχους της που είχαν πληγεί από το Brexit.

Προσευχή με τον Πάπα

Για τον Κάρολο, του οποίου η πνευματικότητα είναι γνωστή, η επίσκεψή του στο Βατικανό τον περασμένο Οκτώβριο, όπου προσευχήθηκε με τον πάπα Λέοντα ήταν ιστορική και μεγάλης συμβολικής αξίας.

Και αυτό διότι ήταν η πρώτη κοινή προσευχή από έναν Άγγλο μονάρχη και έναν Καθολικό ποντίφικα έπειτα από 500 χρόνια από τότε που ο Βασιλιάς Ερρίκος VIII αποσχίστηκε από τη Ρώμη το 1534, μια πολύ σημαντική στιγμή τόσο για τον Βασιλιά Κάρολο όσο και για την Καθολική και την Αγγλικανική Εκκλησία.

REUTERS / Phil Noble

Εν τω μεταξύ, έχουν εμφανιστεί και σημάδια συμφιλίωσης στη σχέση του με τον Χάρι, μετά την πρώτη τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο έπειτα από 20 μήνες.

«Νομίζω ότι… τα τόσα χρόνια εμπειρίας του… τον έχουν εκπαιδεύσει να είναι ένας πραγματικά καλός μονάρχης», σχολίασε η Τίνα Μπράουν που έπειτα πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι πάντα υποτιμούσαν τον βασιλιά (και) εκείνος πάντα παραπονιόταν γι’ αυτό. Τυχαίνει να είναι αλήθεια».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version