Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Ζελένσκι ειρωνεύεται τον Πούτιν, αποθεώνει τον Μπάιντεν και προσκαλεί στο Κίεβο τον Σολτς

Ο Ζελένσκι ειρωνεύεται τον Πούτιν, αποθεώνει τον Μπάιντεν και προσκαλεί στο Κίεβο τον Σολτς

Ακόμη ένα διάγγελμα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν έχει σταματήσει να απευθύνεται στο λαό της Ουκρανίας και τους δυτικούς συμμάχους του από την ημέρα που η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή,. Αυτή τη φορά ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε τα… πάντα.

Κυρίως, την κυνική δήλωση του Ρώσου ομολόγου του πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί! Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναρωτήθηκε για ποιο σχέδιο μιλάει ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν η Ρωσία «μετρά» βαριές απώλειες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη της σφαγής στη Μπούτσα και ενώ στη Μαριούπολη οι νεκροί είναι χιλιάδες, δήλωσε χθες (12.04.2022) ότι η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους «ευγενείς» σκοπούς της στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζει «ρυθμικά και ήρεμα» την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Στη Ρωσία ειπώθηκε ξανά ότι αυτή που αποκαλείται “ειδική επιχείρηση” πάει, υποτίθεται, όπως προέβλεπε το σχέδιο. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας στον κόσμο όλο δεν καταλαβαίνει πώς τους κατέβηκε αυτό το σχέδιο», είπε ο Ζελένσκι.

«Πώς ακριβώς συνελήφθη σχέδιο που προβλέπει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών τους μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα; Ποιος ακριβώς το ενέκρινε;» συνέχισε ειρωνικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι προτείνει ανταλλαγή του Μεντβεντσούκ με Ουκρανούς αιχμαλώτους

Διερωτήθηκε πόσους θανάτους Ρώσων στρατιωτικών θα θεωρούσε αποδεκτές απώλειες ο Πούτιν, περιγράφοντας ένα φάσμα από δεκάδες ως εκατοντάδες χιλιάδες. Η Μόσχα, είπε, έχασε σε 48 ημέρες πάνω από όσους άνδρες θρήνησε κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989).

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι διατείνεται ότι η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 20.000 απώλειες στον πόλεμο. Η πιο πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση από τη Μόσχα έγινε την 25η Μαρτίου. Έκανε λόγο για 1.351 νεκρούς από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Ζελένσκι αναγνώρισε πως παρότι ειρωνεύτηκε τον Ρώσο πρόεδρο και τους στρατηγούς του, τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού και την υποδεέστερη τεχνολογία του, ο αντίπαλος της χώρας του δεν είναι ευκαταφρόνητος. «Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν έχουν κολλήσει όλα τα ρωσικά άρματα μάχης στα χωράφια, δεν το σκάνε όλοι οι στρατιώτες από τα μέτωπα, δεν είναι όλοι οι στρατιώτες κληρωτοί που δεν ξέρουν ούτε πώς να κρατήσουν το όπλο τους», είπε. «Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους φοβόμαστε, σημαίνει πως δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τα κατορθώματα των μαχητών μας, του στρατού μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

Αμφίβολος για τα χημικά

Παράλληλα, ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με 100% βεβαιότητα ότι η Ρωσία έκανε χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, διότι δεν μπορεί να διενεργηθεί έρευνα στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νότιας Ουκρανίας καθώς μαίνονται εχθροπραξίες. Μολαταύτα, υποστήριξε πως οι επανειλημμένες απειλές από κάποιους στη Ρωσία ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα σημαίνει ότι η Δύση πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Αποθέωση Μπάιντεν

Μέσω twitter, στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποθέωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε γενοκτονία τα όσα γίνονται στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

«Αλήθειες από έναν αληθινό ηγέτη», ανέφερε ο Ζελένσκι. «Το να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους είναι απαραίτητο για να αντισταθείς στο κακό», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι πλέον κατηγορεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως διαπράττει «γενοκτονία»: «Ναι, μίλησα για γενοκτονία, διότι γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν προσπαθεί να διαγράψει την ιδέα πως μπορείς να είσαι Ουκρανός και οι αποδείξεις συσσωρεύονται», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Όλαφ Σόλτς, έλα στο Κίεβο»

Λίγες ώρες αφού έριξε… πόρτα στον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον καγκελάριο της χώρας, Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, «επιδώσαμε (την πρόσκληση) και μεταφέραμε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρός μας θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόταν το Κίεβο». Η επίσκεψη, επισήμανε, θα πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την παράδοση βαρέων όπλων.

«Βίασε Ουκρανές αλλά πάρε προφυλάξεις» – Εξωφρενικό μήνυμα συντρόφου Ρώσου στρατιώτη

Νωρίτερα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Βαρσοβία, ότι είχε σκοπό να ταξιδέχει αύριο Πέμπτη στο Κίεβο, μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος υφίσταται δριμεία κριτική από την ουκρανική πλευρά για την πολιτική του έναντι της Ρωσίας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων, ο Ουκρανός πρέσβης τόνισε ότι περιμένει από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επισήμανε μάλιστα ότι άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τσεχία, έχουν ήδη αποφασίσει την παράδοση βαρέων όπλων.

«Ελπίζουμε ότι η ίδια απόφαση θα ληφθεί σύντομα και από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό», ότι «θα εγκαταλείψει αυτή την ανασταλτική στάση», δήλωσε ο Μέλνικ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ακόμη διστακτικός. Χθες ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μόνη, αλλά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις