Site icon NewsIT

Οι Αμερικανοί πετούν 165 δισ. δολάρια το χρόνο στα σκουπίδια!

21.08.2012 | 23:16
Οι Αμερικανοί πετούν 165 δισ. δολάρια το χρόνο στα σκουπίδια!

Κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια σπαταλά ετησίως σε άχρηστα τρόφιμα το ποσό των...2.275 δολαρίων.

Το 40% των τροφίμων, που μια ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια προμηθεύεται, κάθε χρόνο καταλήγει…στα σκουπίδια. Σε αξία η σπατάλη αυτή αγγίζει τα 165 δισ.δολάρια κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απο μελέτη που δημοσιοποίησε το ‘Επισιτιστικό-Γεωργικό πρόγραμμα του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών πόρων (NRDC)’, μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια ετησίως σπαταλά σε άχρηστα, εν τέλει, τρόφιμα το ποσό των…2.275 δολαρίων.

Μάλιστα, εάν η σπατάλη αυτή μειωθεί έστω κατά 15%, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ισοδύναμο ποσό η ετήσια σίτιση 25 εκατομμυρίων Αμερικανών, προστίθεται στη μελέτη κι επισημαίνεται ότι θα ήταν ταυτοχρόνως δυνατόν να μεταβληθεί η δομή σχεδόν κάθε αμερικανικής “χωματερής”, δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι από πλέον συμπαγή στοιχεία αυτής.

Εξάλλου, η ίδια οργάνωση διαπιστώνει ότι με χρονική αφετηρία το 1970, η σπατάλη των ευκατάστατων αμερικανικών οικογενειών στα τρόφιμα έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 50%,ιδίως σε ό,τι αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα που παραμένουν στην οικογενειακή κουζίνα έως ότου έλθει η ώρα…να πεταχτούν.

Πάντως μεμονωμένοι καταναλωτές και τα εστιατόρια “συμπρωταγωνιστούν” στον ίδιο άκρατο καταναλωτισμό.

Τα τελευταία, για λόγους εντυπωσιασμού-ανταγωνιστικότητας, προετοιμάζουν για τους θαμώνες τόσο “θεαματικές” μερίδες, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μερίδιο θα πάει στο τέλος στο σκουπιδοτενεκέ.

Η οργάνωση προτείνει στον πρόεδρο Ομπάμα να αναθέσει γρήγορα σε ένα ‘επιτελείο’ κυβερνητικών παραγόντων, να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη δημόσια εκστρατεία, για να περισταλεί αυτή η σπατάλη, που προκαλεί.

“Δεν κάνουμε καθόλου σωστή χρήση των φυσικών πόρων μας… το θέμα δεν είναι, κατ’εμάς, το κατά πόσο θα είναι βιώσιμη, στο άμεσο μέλλον, η γεωργική μας παραγωγή”, διακηρύσσει η ίδια οργάνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version