Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το Σάββατο το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που είχε «εισβάλλει» στον εναέριο χώρο τους. Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τη στιγμή της κατάρριψης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την κατάρριψη του κατασκοπευτικού μπαλονιού το οποίο είχε σημάνει συναγερμό στις ΗΠΑ.

«Ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε το μπαλόνι στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας, απαντώντας στην απαράδεκτη παραβίαση της αμερικανικής κυριαρχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δώσει από την Τετάρτη την έγκρισή του για την κατάρριψη, εφόσον η αποστολή αυτή θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς να διακυβευτεί η ζωή Αμερικανών πολιτών.

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι αυτό χρησιμοποιήθηκε από την Κϊνα σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές τοποθεσίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και ότι καταρρίφθηκε εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων.

Λίγο νωρίτερα, είχε κλείσει για τα πολιτικά αεροσκάφη ο εναέριος χώρος στην περιοχή αυτή και είχαν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τρία αεροδρόμια της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας, για λόγους ασφαλείας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι ο εναέριος χώρος άνοιξε και πάλι και οι πτήσεις θα ξαναρχίσουν κανονικά.

Δείτε τη στιγμή της κατάρριψης

Το μπαλόνι χτυπήθηκε από έναν πύραυλο AIM-9X που εκτοξεύτηκε από μαχητικό F-22 και δεν υπήρξαν παράπλευρες ζημιές ή κίνδυνος για τους πολίτες, πρόσθεσε.

Το μπαλόνι μπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου, πέρασε στον εναέριο χώρο του Καναδά στις 30 του μηνός και την επομένη ξαναμπήκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός θα επιδιώξει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, τα συντρίμμια του είναι σκορπισμένα σε μια έκταση επτά μιλίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις