Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι Ιρακινοί “ισοπεδώνουν” τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη – 600.000 παιδιά εγκλωβισμένα στην πόλη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης κατά την προέλαση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.

Οι ιρακινοί στρατιώτες εξόντωσαν 778 τζιχαντιστές του ΙΚ στον «νότιο άξονα», ενώ αεροσκάφη της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ, σκοτώνοντας 375 τζιχαντιστές, τόνισε ο Μόεν, σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε πως η επιχείρηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανακατάληψη εδαφών έκτασης 1.440 χλμ στην επαρχία της Νινευής. Ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις, ανέφερε σήμερα ότι σκότωσε επιπλέον 149 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

600.000 παιδιά εγκλωβισμένα στη Μοσούλη

Τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη, έκανε σήμερα γνωστό η οργάνωση Save The Children, η οποία απηύθυνε έκκληση προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι (της Συρίας) επαναληφθεί (στη Μοσούλη), την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό πολιορκία στη Μοσούλη.

Χαλέπι και Μοσούλη στο επίκεντρο ρωσοτουρκικής συνάντησης

Οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βαλέρι Γκερασίμοφ και Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκαν σήμερα στη Μόσχα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τον πόλεμο στη Συρία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στη συνάντηση αυτή “συζητήθηκε το θέμα της διευθέτησης της συριακής σύρραξης, συμπεριλαμβανομένης και την εξομάλυνσης της κατάστασης στο Χαλέπι”, ανέφερε το υπουργείο διευκρινίζοντας ότι έγινε μια “ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων” μεταξύ των δύο στρατηγών.

Ο Γκερασίμοφ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία ώστε “να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι”. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στη Μοσούλη, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, όπου είναι σε εξέλιξη μια ευρεία επιχείρηση για την εκδίωξη των τζιχαντιστών και την ανακατάληψη της πόλης.

“Η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα” συνεχίζει η ανακοίνωση, διαβεβαιώνοντας ότι Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο στρατηγών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε