Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ολλανδία: Εκκενώνουν πόλεις μετά τις πλημμύρες – Απίστευτες εικόνες

Ολλανδία
Φωτογραφία: Reuters

Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη νότια Ολλανδία καθώς τα νερά από τις πλημμύρες έσπασαν ένα ανάχωμα και κατέκλυσαν πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κήρυξε σε κατάσταση εθνικής καταστροφής την επαρχία του Λίμπουργκ, στα σύνορα με τη Γερμανία και το Βέλγιο. Οι αρχές ετοιμάζονται να εκκενώσουν μεγάλο μέρος της πόλης Φένλο σήμερα το απόγευμα ενώ κάλεσαν και τους κατοίκους της μικρότερης κοινότητας Μέερσεν να είναι έτοιμοι να φύγουν.

«Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο φράγμα (…) Φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας και κατευθυνθείτε σε ασφαλές σημείο» ανέφεραν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Μέερσεν στο διαδίκτυο. Έδωσαν επίσης οδηγίες στις οικογένειες να κλείσουν τις παροχές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Ολλανδία

Μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και προστατεύεται από ένα περίπλοκο σύστημα παλαιών αναχωμάτων και σύγχρονων, τσιμεντένιων φραγμάτων που δεν αφήνουν τα νερά της θάλασσας και των ποταμών να κατακλύσουν τη χώρα.

Ο στρατός κατάφερε να ενισχύσει το ανάχωμα κοντά στο Μέερσεν, όμως η εντολή εκκένωσης δεν έχει αρθεί.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να ενισχύουν άλλα αναχώματα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Click4more: Εικόνες αποκάλυψης στην Γερμανία από τις πλημμύρες – Πάνω από 100 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι

Στο Φάλκενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο και τη Γερμανία, τα νερά κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Πολλά γηροκομεία εκκενώθηκαν ενώ τουλάχιστον μία γέφυρα καταστράφηκε.

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς Μεύση και Ρουρ έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ την Πέμπτη, ξεπερνώντας το ύψος που είχε καταγραφεί το 1993 και το 1995, όταν είχαν σημειωθεί μεγάλες πλημμύρες στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις