Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ουκρανία: Απόπειρα δολοφονίας συμβούλου του Προέδρου Ζελένσκι με 18 σφαίρες

Ουκρανία: Απόπειρα δολοφονίας συμβούλου του Προέδρου Ζελένσκι με 18 σφαίρες

Δολοφονική επίθεση, «μήνυμα» στον Ζελένσκι, «αντίποινα» ολιγαρχών ή δάκτυλος της Ρωσίας; 

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται μετά την επίθεση εναντίον στενού συμβούλου του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Σέργκι Σεφίρ. Η Μόσχα πάντως έσπευσε πάντως να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο σύμβουλος, ο Σέργκι Σεφίρ, δέχθηκε καταιγισμό πυροβολισμών από αυτόματα όπλα, ο ίδιος είναι σώος και αβλαβής, αλλά η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο οδηγός του τραυματίστηκε κατά την επίθεση που σημειώθηκε κοντά στο χωριό Λεσνίκι, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Εισαγγελέας δήλωσε πως το αυτοκίνητο χτυπήθηκε 18 φορές, και πολλές τρύπες από σφαίρες ήταν ορατές στην πλευρά του οδηγού του αυτοκινήτου.

Η αστυνομία ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για φερόμενη προμελετημένη απόπειρα δολοφονίας.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως δεν γνωρίζει προς το παρόν ποιος φέρει την ευθύνη για την επίθεση. “Δεν ξέρω ακόμη ποιος είναι πίσω από αυτό”, είπε ο Ζελένσκι. “Το να μου στέλνουν μήνυμα πυροβολώντας τον φίλο μου είναι αδυναμία.”

Ο Σέφιρ ανήκει στο στενό περιβάλλον του προέδρου ως επικεφαλής μιας ομάδας συμβούλων.

“Δεν έχω ασχοληθεί με οποιεσδήποτε υποθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει επιθετικότητα. Νομίζω ότι πρόκειται για εκφοβισμό”, δήλωσε ο Σεφίρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την αστυνομία και τον υπουργό Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι. “Νομίζω ότι δεν πρόκειται να τρομάξει τον πρόεδρο”, πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι ανήλθε στην εξουσία με μια υπόσχεση να τα βάλει με τους ολιγάρχες της χώρας και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας από τους συμβούλους του προέδρου, δήλωσε πως η απόπειρα δολοφονίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της εκστρατείας εναντίον των ολιγαρχών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως θα επιμείνει στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις αντί να κάνει πίσω. “Αυτό δεν επηρεάζει την ισχύ της ομάδας μας, τον δρόμο που επέλεξα με την ομάδα μου — να αλλάξουμε, να καθαρίσουμε την οικονομία μας, να καταπολεμήσουμε το έγκλημα και τις οικονομικές ομάδες με μεγάλη επιρροή”, είπε. “Αυτό δεν τα επηρεάζει. Το αντίθετο, επειδή ο ουκρανικός λαός μού έχει δώσει εντολή για αλλαγές.”

Ο Ποντόλιακ υποσχέθηκε αυστηρότερα μέτρα εναντίον των ολιγαρχών μετά την επίθεση.

“Αυτή η ανοικτή, εκ προθέσεως και εξαιρετικά βίαιη επίθεση με αυτόματα όπλα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο ως απόπειρα δολοφονίας ενός μέλους μιας ομάδας-κλειδί”, δήλωσε ο Ποντόλιακ στο Reuters.

“Εμείς, ασφαλώς, συνδέουμε αυτή την επίθεση με μια επιθετική και ακόμη και μαχητική εκστρατεία εναντίον της ενεργητικής πολιτικής και του αρχηγού του κράτους”, ανέφερε σε μια ξεχωριστή δήλωση ο Ποντόλιακ στο Interfax.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται αυτή την εβδομάδα να συζητήσει έναν προεδρικό νόμο που αποσκοπεί να μειώσει την επιρροή των ολιγαρχών.

Η αστυνομία δήλωσε πως ερευνά τρία σενάρια: μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην ηγεσία της χώρας, μια προσπάθεια πολιτικής αποσταθεροποίησης, και η εμπλοκή ξένων μυστικών υπηρεσιών.

“Ο σκοπός αυτού του εγκλήματος δεν ήταν να τρομοκρατήσει, αλλά να σκοτώσει”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο επικεφαλής του κόμματος του προέδρου, Ολεκσάντρ Κορνιγένκο, δήλωσε πως πίσω από την επίθεση θα μπορούσε να βρίσκεται η Ρωσία.

“Ένα ρωσικό ίχνος δεν θα μπορούσε καθόλου να αποκλειστεί. Γνωρίζουμε την ικανότητά τους (σ.σ. των Ρώσων) να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες χώρες”, δήλωσε ο Κορνιγένκο στους δημοσιογράφους.

Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου, που πάντως – σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τη Μόσχα – δεν καταδίκασε την επίθεση.

Οι απόπειρες να συνδεθεί η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώτου συμβούλου του Ουκρανού προέδρου Σεργκέι Σεφίρ, με «ρωσικό ίχνος» μπορεί να αποδοθεί στην «υπερβολικά εξημμένη συναισθηματική κατάσταση», περιορίστηκε να δηλώσει σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις