Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία κατά της Ρωσίας – Μέρκελ σε ρόλο διαιτητή

Ουκρανία: Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία κατά της Ρωσίας – Μέρκελ σε ρόλο διαιτητή
φωτογραφία: Reuters

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρεμβαίνοντας για την Ουκρανία η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

“Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση”, αναφέρεται σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου.

Εξάλλου, οι πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αυτή την περίοδο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία) κάλεσαν τη Δευτέρα (26.11.2018) τη Ρωσία να “αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης” από τον Πορθμό Κερτς.

“Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν” σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.

Εκφράζοντας τη “μεγάλη ανησυχία τους, οι διπλωμάτες αυτοί “κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς”, καθώς και να “ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης”, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.

Υπογράμμισαν εξάλλου ότι “αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της”.

Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας “κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα”, εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει, έπειτα από αίτημα του Κιέβου και της Μόσχας, επείγουσα σύνοδο για το περιστατικό που σημειώθηκε την Κυριακή (25.11.2018) ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Reuters

Ουκρανία – Ρωσία: Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα (26.11.2018) ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου μετά το περιστατικό με τη Ρωσία στον πορθμό Κερτς.

Οι νέες πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως η Ρωσία έχει συλλάβει 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν χθες πάνω σε τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού στον Πορθμό Κερτς.

Την είδηση μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Η επίτροπος είπε πως τρεις από τους ναύτες τραυματίστηκαν κατά το συμβάν και αναρρώνουν στο νοσοκομείο, αλλά πως η κατάστασή τους δεν είναι κρίσιμη.

Η Ρωσία ξεκαθαρίζει πως η σύλληψη τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της προσαρτημένης από τη Μόσχα, Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτα επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Μόσχα για στρατιωτική επιθετικότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις