Κόσμος

Ουκρανία: «Η αμερικανική βοήθεια είναι υπαρξιακής σημασίας τόσο για εμάς όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

»Είτε θα νικήσουμε και θα επιβιώσουμε είτε το plan θα γραφτεί από άλλον» είπε ο Ουκρανός Πρωθυπουργός

Η Ουκρανία προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται από την διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μια απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή (28.02.2025) στον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον «έκοψε» την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε σήμερα (04.03.2025) ότι η χορήγηση αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας είναι «υπαρξιακής σημασίας» τόσο για το Κίεβο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανάγκη και ζητούμε συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, τόσο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της Ευρώπης και της Ομάδας των 7. Είναι υπαρξιακής σημασίας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντένις Σμίχαλ τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία έχει ακόμη τα μέσα για να τροφοδοτήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στην γραμμή του μετώπου. Η αμερικανική βοήθεια ήταν πολύτιμη και έσωζε χιλιάδες ζωές. Το Κίεβο θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι, μετά την διακοπή της αμερικανικής βοήθειας, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συγκεκριμένα ως προς τις επισκευές, την συντήρηση και την τροφοδοσία των συστημάτων αυτών που είναι τα μόνα ικανά να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων με ήρεμο τρόπο. Δεν έχουμε παρά ένα σχέδιο: να νικήσουμε και να επιβιώσουμε. Είτε νικάμε ή το plan B θα γραφτεί από κάποιον άλλον».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης 1