Κόσμος

Ουκρανία: Η Μόσχα θα εξετάσει να ανταλλάξει μαχητές του τάγματος Αζόφ με Ουκρανό πολιτικό φίλο του Πούτιν

Η Ρωσία θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει στην ανταλλαγή των αιχμάλωτων μαχητών του ουκρανικού τάγματος του Αζόφ με τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ, τον Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία που πρόσκειται στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις εκ μέρους της Μόσχας.

«Θα εξετάσουμε το ζήτημα» είπε ο Σλούτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Από την πόλη Ντονέτσκ όπου βρίσκεται, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος βουλευτής διευκρίνισε ότι η πρόταση μιας τέτοιας ανταλλαγής θα μεταφερθεί στη Μόσχα «από εκείνους που έχουν το δικαίωμα».

Ο 67χρονος Βίκτορ Μέντβεντσουκ συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στην Ουκρανία. Είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2021, αφού κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και για «απόπειρα λεηλασίας των φυσικών πόρων της Κριμαίας», της χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Την Παρασκευή ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν και οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και είχαν οχυρωθεί για εβδομάδες στο χαλυβουργείο του Αζοφστάλ. Μεταξύ αυτών είναι και μέλη του τάγματος Αζόφ, μιας μονάδας που το Κρεμλίνο την χαρακτηρίζει «νεοναζιστική». Το Κίεβο ελπίζει να ανταλλάξει τους μαχητές αυτούς με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το τάγμα Αζόφ, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν, είπε σήμερα ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το Αζοφστάλ και παραδόθηκαν θα πρέπει να δικαστούν. «Θεωρώ ότι το δικαστήριο είναι αναπόφευκτο: η δικαιοσύνη πρέπει να θριαμβεύσει» είπε ο Πουσίλιν, στην ίδια συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε και ο Λεονίντ Σλούτσκι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν