Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ουκρανία: Πήρε εγγυήσεις ο Πριγκόζιν για πυρομαχικά και η Βάγκνερ θα παραμείνει στο Μπαχμούτ

Ουκρανία: Πήρε εγγυήσεις ο Πριγκόζιν για πυρομαχικά και η Βάγκνερ θα παραμείνει στο Μπαχμούτ

Ο επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν είπε σήμερα (7.5.2023) ότι η μισθοφορική ομάδα της Ρωσίας δεν θα φύγει από Μπαχμούτ της Ουκρανίας και θα συνεχίσει τον πόλεμο εκεί, καθώς έλαβε την υπόσχεση κατά την διάρκεια της νύχτας ότι η Μόσχα θα του στείλει όσα πυρομαχικά και όπλα χρειάζονται, προκειμένου να αλωθεί η πόλη.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή (5.5.2023) και μάλιστα έξαλλος και με πολλά… γαλλικά ότι η μισθοφορική ομάδα του, που ηγείται της πολύμηνης επίθεσης της Ρωσίας στην πόλη Μπαχμούτ της Ουκρανίας, θα αποσυρθεί από την περιοχή, επειδή όπως είπε οι άνδρες του δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά και υφίστανται «ανώφελες και αδικαιολόγητες» απώλειες.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος έχει χλευάσει δημόσια τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και την ηγεσία του στρατού για τους χειρισμούς τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε πως αξιωματικοί στη Μόσχα που αναλώνονται σε «μικροπρεπείς ζήλιες» παρακρατούν κρίσιμες προμήθειες για τους άνδρες του.

Άλλαξε στάση 

Ωστόσο σε ηχητικό μήνυμα που ανήρτησε σήμερα στο κανάλι του στο Telegram, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν άλλαξε τελείως στάση και είπε: «Στη διάρκεια της νύχτας λάβαμε διαταγή μάχης, για πρώτη φορά όλον αυτόν τον καιρό».

«Μας υποσχέθηκαν όσα πυρομαχικά και όπλα χρειαζόμαστε ώστε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις. Μας υποσχέθηκαν πως όλα όσα χρειάζονται ώστε ο εχθρός να εμποδιστεί να μας αποκόψει (από τις προμήθειες) θα αναπτυχθούν στο πλευρό μας», τόνισε ο Ρώσος αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ δείχνοντας αυτός και οι μισθοφόροι θα μείνουν στο Μπαχμούτ.

Η πιο σφοδρή μάχη του πολέμου

Η μάχη για την Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία θεωρεί σκαλοπάτι για άλλες πόλεις στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας οι οποίες διαφεύγουν ακόμη τον έλεγχό της, είναι η πιο σφοδρή της σύγκρουσης, με κόστος χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές.

Τα ουκρανικά στρατεύματα απωθήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως κρατιούνται σφιχτά στην πόλη ώστε να προκαλέσουν όσες περισσότερες ρωσικές απώλειες μπορούν πριν από την επίθεση που σχεδιάζει το Κίεβο εναντίον των δυνάμεων του εισβολέα κατά μήκος των 1.000 χλμ. της γραμμής του μετώπου.

Αποθέωσε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν

Ο Πριγκόζιν δήλωσε επίσης σήμερα πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέθεσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν να εργαστεί δίπλα στη Βάγκνερ.

«Είναι ο μοναδικός άνδρας με αστέρι στρατηγού που ξέρει πώς να πολεμάει», πρόσθεσε.

Ο Σεργκέι Σουροβίκιν ήταν διοικητής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία επί πολλούς μήνες προτού δοθεί στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Βαλέρι Γκεράσιμοφ, η συνολική επιχειρησιακή διοίκηση πάνω από αυτόν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις