Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος: “Τιμή μου οι επιθέσεις από συντηρητικούς κύκλους στις ΗΠΑ”

Πάπας Φραγκίσκος: “Τιμή μου οι επιθέσεις από συντηρητικούς κύκλους στις ΗΠΑ”
Reuters

“Τιμή του” χαρακτηρίζει ο Πάπας Φραγκίσκος τις επιθέσεις που δέχεται από συντηρητικούς κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ και τα καθολικά μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν.

Προφανώς ο Πάπας αναφέρεται τόσο στις επικρίσεις τους για σειρά θεμάτων (από θεολογικά ζητήματα μέχρι τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή) όσο και τις πιέσεις που ασκούν ακόμη και για την παραίτησή του.

Η απάντηση του ποντίφικα στους επικριτές του δόθηκε κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Μοζαμβίκη, στη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο δημοσιογράφο Νικολά Σενέζ, τον συγγραφέα ενός νέου βιβλίου που τιτλοφορείται “Πώς η Αμερική θέλει να αλλάξει πάπα”.

Πάπας: Ουάσιγκτον κατά Βατικανού

Στο βιβλίο αυτό, ο Σενέζ περιγράφει ένα δίκτυο συντηρητικών σχολιαστών, πολιτικών, θεολόγων και στελεχών της εκκλησίας που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον Φραγκίσκο, συχνά μέσω καθολικών ειδησεογραφικών μέσων και ιδρυμάτων.

“Είναι τιμή να μου επιτίθενται οι Αμερικανοί”, φέρεται να είπε ο Πάπας, όταν τον ρώτησε για το θέμα ο δημοσιογράφος. Πρόσθεσε ότι δεν έχει διαβάσει το βιβλίο καθώς οι βοηθοί του δεν μπόρεσαν να το βρουν, όμως άφησε να εννοηθεί ότι πληροφορήθηκε το περιεχόμενό του από δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Τα τελευταία χρόνια ο Φραγκίσκος βρίσκεται στο στόχαστρο μιας μικρής αλλά ισχυρής ομάδας Αμερικανών συντηρητικών που διαφωνούν με τη στάση του σε διάφορα θεολογικά ζητήματα αλλά και σε κοινωνικά θέματα, από τη μετανάστευση μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ο καρδινάλιος Λίο Μπερκ

Ο πνευματικός “γκουρού” τους είναι ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Λίο Μπερκ, ο οποίος ενέτεινε τις επιθέσεις του αφού ο ποντίφικας τον απομάκρυνε από μια υψηλή θέση στο Βατικανό, πριν από μερικά χρόνια.

Ο Μπερκ εμφανίζεται συχνά σε συντηρητικά, καθολικά μέσα ενημέρωσης, όπως στο τηλεοπτικό δίκτυο EWTN, και οι ομιλίες του αναδημοσιεύονται σε ιστοτόπους όπως οι National Catholic Register, Catholic News Agency και LifeSite News.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις