Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Παροξυσμός με τον Μακρόν: Τον παρομοιάζουν με τον μυθικό Δία – Η αχίλλειος πτέρνα του

Παροξυσμός με τον Μακρόν: Τον παρομοιάζουν με τον μυθικό Δία – Η αχίλλειος πτέρνα του

«Σπάνιος και αμείλικτος» ως άλλος κεραυνός πέφτει ο λόγος του θεού Δία που οι Ρωμαίοι μετονόμασαν «Jupiter » Ζούπιτερ. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο με συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό Challenges, ο τότε αρχηγός του κινήματος «Εμπρός!» είχε δηλώσει ότι «η Γαλλία έχει ανάγκη από έναν πρόεδρο «Ζουπιτεριέν».

Μια αναφορά μυθολογική μεν, αφού έχει να κάνει με τον θεό των θεών αλλά και που υποδηλώνει τη θέληση Μακρόν να επιστρέψει στις ρίζες της Πέμπτης Δημοκρατίας με μια απόλυτη εκτελεστική εξουσία για τον πρόεδρο.

Το έχουν ανάγει σε θεωρία το «στιλ Ζουπιτεριέν» οι Γάλλοι, στιλ που άρχισε ήδη να υιοθετεί ως πρόεδρος, ο Εμμανουέλ Μακρόν: Ο λόγος του σπανίζει όλο και περισσότερο, κρατάει σε απόσταση όσο μπορεί τους δημοσιογράφους, ελέγχει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του και αποφεύγει ο ίδιος τον σχολιασμό της επικαιρότητας. Είναι η κάθετη άσκηση της εξουσίας, με τον ίδιο στο ύψιστο σημείο.

Οι πολιτικοί σχολιαστές κατέγραψαν το μήνυμα και ήδη ο όρος «Jupiterien» χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρο, για τον Εμμανουέλ Μακρόν. Και ίσως, να είναι αυτή η πρώτη νίκη της θητείας Μακρόν: Η επιβολή του χαρακτηρισμού ως «Προέδρου Ζουπιτεριέν», ή σε πιο γνήσια ελληνική μετάφραση του «Προέδρου-Δία». Κατόρθωσε έτσι να διαφοροποιηθεί από τους προκατόχους του, τον «κανονικό πρόεδρο» που είχε θελήσει να είναι ο Φρανσουά Ολάντ και τον «υπερ-πρόεδρο» Νικολά Σαρκοζί. Ο νεότερος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας υιοθετεί μια στάση που του επιτρέπει να πάρει ύψος και απόσταση.

Φεράν: η αχίλλειος πτέρνα του Μακρόν;

Η επιτυχία του Μακρόν θα σφραγισθεί, εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, ήτοι άνω των 289 εδρών, στο σύνολο των 577. Σε μια μόλις εβδομάδα από τον Α’ γύρο των βουλευτικών όλα δείχνουν ότι οι ελπίδες του θα εκπληρωθούν και μάλιστα πέραν του δέοντος.

Σύμφωνα με την τελευταία σφυγμομέτρηση (Ipsos Sopra Steria ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή και συμμετείχαν 8.000 εκλογείς που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, οι υποψήφιοι του κόμματος του Μακρόν (REM ) συγκεντρώνουν το 31% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, το κέντρο και η δεξιά LR το 22%, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν 18%, οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν 11,5% το σοσιαλιστικό κόμμα 8,5% και οι Πράσινοι 3%.

Οι προβολές σε έδρες των ποσοστών αυτών δίνουν: 395 έως 425 έδρες στον Μακρόν, 95 έως 115 στο κέντρο και τη δεξιά, στο Εθνικό Μέτωπο 5 έως 15 στους Ανυπότακτους και στους κομμουνιστές 10 έως 20 και στο σοσιαλιστικό κόμμα με όλους τους εταίρους του στην αριστερά 25 με 35 έδρες.

Μια προηγούμενη σφυγμομέτρηση Kantar-Sofres που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει επίσης μια απόλυτη πλειοψηφία στον Μακρόν με 320 έως 350 έδρες. Μια τέτοια επιτυχία σημαίνει για τον Μακρόν ότι δεν θα είχε ανάγκη την υποστήριξη των κεντρώων του Φρανσουά Μπαϊρού ή των προσκείμενων του Μανουέλ Βάλς ή άλλων της δεξιάς ή της αριστεράς δεδηλωμένων ως «συμβατών» με την πολιτική του. Θα μπορούσε να κυβερνήσει ως απόλυτο αφεντικό, πραγματικά «Ζουπιτεριέν»! πράγμα ουδόλως επιθυμητό, ιδιαίτερα από τους στενούς συνεργάτες του όπως ο Μπαϊρού, ο οποίος θέλει να διατηρεί τις δυνατότητες επιρροής.

Βέβαια έχει μεσολαβήσει η υπόθεση Ρισάρ Φέραν υπουργού Εδαφικής συνοχής περιφερειών και υπόψηφιου για την βουλευτική στο Finistere (βόρειο δυτικά), που κινδυνεύει να αποδειχθεί ως «αχίλλειος πτέρνα» για τον Μακρόν.

Σύμφωνα με στοιχεία τόσο της σατυρικής «Canard » όσο και της εφημερίδας «Λε Μοντ» φέρεται ότι ως Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Αλληλασφάλισης «Les Mutuelles de Bretagne», ο Ρισάρ Φεράν διευκόλυνε την αγορά ακινήτου που πούλησε η σύζυγός του, ενώ ως βουλευτής συνέβαλε στην επεξεργασία νόμου που αφορούσε τις εταιρείες αλληλασφάλισης.

Με δεδομένη την προσπάθεια «ηθικοποίησης» της πολιτικής ζωής και τον σχετικό νόμο που προετοιμάζει ο Φ. Μπαϊρού, μεγάλη μερίδα του γαλλικού τύπου έχει σχολιάσει αρνητικά την παραμονή του Ρ. Φέραν στην κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσαν επανειλημμένα και ακόμη τελευταία, την υποστήριξή τους στον Ρ. Φέραν.

Μια υποστήριξη που ερμηνεύθηκε από ορισμένους με τη θέληση του Μακρόν να μην αφήσει περιθώρια στους δημοσιογράφους στο να του υποδεικνύουν την πολιτική του. Την περασμένη Πέμπτη όμως, ο εισαγγελέας της Βρέστης αποφάσισε το άνοιγμα προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση Ρ. Φεράν. Η έρευνα δεν θα άνοιγε βέβαια, εάν οι δημοσιογράφοι δεν είχαν κάνει τη δουλειά τους και αυτή είναι ίσως μια πρώτη μάχη με τον τύπο, που έχασε ο πρόεδρος Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε