Κόσμος

Ποιος Κάρολος; Ο Ερρίκος του Λουξεμβούργου είναι ο πλουσιότερος μονάρχης της Ευρώπης με 4 δισ. δολάρια

Μικροσκοπικό αλλά πανίσχυρο, το Λουξεμβούργο είναι ένα από τα πλουσιότερα έθνη της Ευρώπης

Το Μπάκιγχαμ «τρώει» τη σκόνη του Ερρίκου του Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου -όπως είναι ο τίτλος του-, καθώς ο γαλαζοαίματος της μικροσκοπικής αυτής της χώρας, είναι ο πιο πλούσιος μονάρχης της Ευρώπης με περιουσία που ζαλίζει: 4 δισεκατομμύρια δολάρια! 

Μικροσκοπικό αλλά πανίσχυρο, το Λουξεμβούργο είναι ένα από τα πλουσιότερα έθνη της Ευρώπης – και η βασιλική του οικογένεια είναι εξίσου πλούσια – ο 69χρονος Ερρίκος Μέγας Δούκας βρίσκεται στον «θρόνο» της Γηραιάς Ηπείρου.

Με την περιουσία του να ανέρχεται άνετα στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα περιουσιακά στοιχεία του Μεγάλου Δούκα δεν αποτελούνται μόνο από ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αλλά και από μοναδικά κοσμήματα, στρέμματα γης και ιδιωτικές ιδιοκτησίες.

Σε αντίθεση με τη βρετανική βασιλική οικογένεια, η οποία στηρίζεται στην κρατική επιχορήγηση πολλών εκατομμυρίων λιρών κάθε χρόνο, οι βασιλείς του Λουξεμβούργου δημιουργούν την τεράστια περιουσία τους ανεξάρτητα.

Στην πραγματικότητα, οι βασιλείς λαμβάνουν μόνο 11 εκατομμύρια δολάρια ετησίως – μια εντυπωσιακή διαφορά από τα 111 εκατομμύρια δολάρια που έλαβαν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα μέσω της επιχορήγησης τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Ερρίκος, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου και η σύζυγός του, Μαρία-Τερέζα Μέστρε Μπατίστα
Ο Ερρίκος, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου και η σύζυγός του, Μαρία-Τερέζα Μέστρε Μπατίστα / Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα κονδύλια που χορηγούνται στους βασιλείς του Λουξεμβούργου συμβάλλουν στην κάλυψη των εξόδων του προσωπικού τους, των επίσημων υποχρεώσεων, των ταξιδιών και της φιλοξενίας κρατικών επισκέψεων.

Το 2006, ο Ερρίκος προκάλεσε εθνική κατακραυγή όταν έβγαλε σε δημοπρασία μερικά από τα κοσμήματα της εκλιπούσας μητέρας του, της μεγάλης δούκισσας Ζοζεφίνας-Σαρλότ, ένα χρόνο μετά το θάνατό της.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Grand Ducal Family of Luxembourg (@royalsofluxembourg)

Σύντομα το κοινό έβαλε στο στόχαστρο τον βασιλιά, κατηγορώντας τον ότι πουλάει αντικείμενα από την «εθνική κληρονομιά» της χώρας με αντάλλαγμα κάποια επιπλέον χρήματα. Ως αποτέλεσμα, ο Henri απέσυρε τα αντικείμενα της αείμνηστης μητέρας του από την πώληση.

Εκτός από την εντυπωσιακή συλλογή κοσμημάτων τους, οι βασιλείς του Λουξεμβούργου διαθέτουν επίσης σημαντικό αριθμό ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Historian (@theroyalhistorian)

Ο δούκας Ερρίκος – ο πρώτος ξάδελφος του πρίγκιπα Ροβέρτου του Λουξεμβούργου, του οποίου ο 22χρονος γιος πέθανε πρόσφατα – κατέχει τρεις επίσημες βασιλικές κατοικίες στο Λουξεμβούργο, με κυριότερο το παλάτι του Μεγάλου Δούκα.

Το παλάτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Λουξεμβούργου και ανοίγει για το κοινό τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρήματα από τις επισκέψεις, διατίθενται για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ερρίκου και της συζύγου του Μαρίας Τερέζα, Μεγάλης Δούκισσας του Λουξεμβούργου.

Ενώ εκτελεί τα περισσότερα από τα βασιλικά του καθήκοντα στην κατοικία, ο 69χρονος κατέχει το κάστρο Berg και το κάστρο Fischbach.

Η εκτιμώμενη περιουσία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλλας ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων ωχριά μπροστά στους πολύ πλουσιότερους Λουξεμβούργιους ομολόγους τους, σύμφωνα με τη λίστα των Sunday Times.

Ωστόσο, καμία από τις δύο δεν είναι η πλουσιότερη βασιλική οικογένεια στον κόσμο.

Αυτός ο τίτλος ανήκει στον βασιλιά Vajiralongkorn της Ταϊλάνδης – ο οποίος διαθέτει μια εκπληκτική καθαρή αξία 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία δημιούργησε κυρίως μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
22χρονος σκότωσε 45χρονο σε τριπλή επίθεση με μαχαίρι στη Βρετανία - Κατηγορείται και για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος ανηλίκου
Ένας 45χρονος παραμένει στο νοσοκομείο με τραύματα ενώ το 14χρονο αγόρι, έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο φέροντας τραύματα που ευτυχώς δεν απειλούν τη ζωή του
Αστυνομία Βρετανίας
Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνει στη μνήμη των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια - «Δολοφόνε, δειλέ» φώναζαν στον πρόεδρο Μαθόν
«Παλιάνθρωπε, τι δειλός που είσαι, ένας βρώμικος δειλός, δολοφόνος, μας κοροϊδεύεις ερχόμενος εδώ», φώναξε μια γυναίκα, ενώ μια άλλη συμπλήρωσε «δεν σε θέλουμε» , λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης μνήμης
Άνθρωποι διαδηλώνουν σε χωριά που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες του Οκτωβρίου 2024 για να τιμήσουν τα θύματα
Σουδάν: Μετά τη σφαγή 2.000 αμάχων στην Ελ Φάσερ, ο αρχηγός των παραστρατιωτικών υπόσχεται «ενότητα με ειρήνη ή με πόλεμο»
Μετά την κατάληψη της Ελ Φάσερ, της τελευταίας πρωτεύουσας του Νταρφούρ, ο Μοχάμεντ Νταγκλό δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει την επίθεσή του, παρά τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Εκτοπισμένοι, που έφυγαν από το Ελ-Φασέρ στο Σουδάν
«Έπεσαν» η Amazon και η Microsoft – Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες
Οι κολοσσοί του cloud, Amazon και Microsoft, αντιμετωπίζουν ταυτόχρονη βλάβη, παραλύοντας εκατοντάδες διαδικτυακές υπηρεσίες και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την εξάρτηση του παγκόσμιου ιστού από λίγους τεχνολογικούς γίγαντες
Amazon