Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal αλλά… όχι από την υπόλοιπη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απομάκρυνση αμάχων από το Azovstal αλλά… όχι από την υπόλοιπη Μαριούπολη

Ενώ η απομάκρυνση των αμάχων φαίνεται να προχωρά με μια κάποια κανονικότητα, στην υπόλοιπη Μαριούπολη μάλλον δε συμβαίνει το ίδιο.

Κι αυτό γιατί όπως το δημοτικό συμβούλιο, ένα σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων από περιοχές της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης,εκτός από τη χαλυβουργία Azovstal,αναβάλλεται για τις 08.00 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας.

Σχετικά με το Azovstal, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε την απομάκρυνση 100 αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal στην Μαριούπολη, το οποίο οι Ρώσοι πολιορκούν καθώς είναι το τελευταίο σημείο αντίστασης στην πόλη αυτή της Ουκρανίας.

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο Ζελένσκι ανέφερε πως οι άμαχοι θα πάνε από την Μαριούπολη στην Ζαπορίζια συνοδεία δυνάμεων του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε νωρίτερα μια επιχείρηση απομάκρυνσης για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επιχείρηση έφτασε στο Azovstal το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από τη μεριά του ανακοίνωσε σήμερα ότι 80 άμαχοι απομακρύνθηκαν.

«Όσοι απομακρύνθηκαν και ήθελαν να πάνε σε περιοχές που τελούν υπό ουκρανικό έλεγχο παραδόθηκαν στους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού». ανέφερε το υπουργείο.

 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ria Novosti, όλοι όσοι απομακρύνθηκαν έχουν εγκατασταθεί σε έναν καταυλισμό με σκηνές στο χωριό Μπεζιμενέ, στα μισά του δρόμου μεταξύ της Μαριούπολης και των ρωσικών συνόρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέλη του προσωπικού του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ βοήθησαν στην επιχείρηση εκκένωσης.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις