Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβους για παγκόσμιο λιμό εκφράζει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ακόμη πως συνομιλίες για την απομάκρυνση και άλλων αμάχων από ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν και άλλες απομακρύνσεις στο μέλλον.

Ωστόσο δεν βλέπει άμεσα την προοπτική διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών σύντομα για την Ουκρανία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν πως οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο έχει διαταράξει τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, μια κύρια διαδρομή για τα σιτηρά και άλλα εμπορεύματα, μπλοκάροντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

“Πρέπει να πω πως ανησυχώ βαθιά, ειδικότερα για τους κινδύνους ο λιμός να επεκταθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαιτίας της δραματικής κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία”, είπε ο Γκουτέρες.

Παράλληλα ο Γκουτέρες μετά από επίσκεψη στη Μολδανία κάλεσε Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη για την κυβέρνηση του Κισινάου που άνοιξε τις πύλες της για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Μιλώντας νωρίτερα σε μια άλλη εκδήλωση, ο Γκουτέρες είπε πως πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά πως δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

“Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις”, είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

“Δεν το βλέπω αυτό στο άμεσο μέλλον. Αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ”, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe