Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ επαφών του Μπένετ – Επίσκεψη αστραπή στην Ρωσία και συνομιλία με τον Ζελένσκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ρόλο διαμεσολαβητή φαίνεται πως θέλησε να αναλάβει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Μπένετ ταξίδεψε μυστικά σήμερα στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Βερολίνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν και την περασμένη Τετάρτη.

Για τη σημερινή, αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Μόσχα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι οι δύο ηγέτες «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

Συνομιλία με τον Μακρόν

Ο Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτού να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν μια πιθανή αναβίωσή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγκόσμιος συναγερμός για πιθανή εξάπλωση της πανώλης: Πληροφορίες για δεύτερο θάνατο – 4 χώρες βάζουν μπλόκο στα σύνορα μετά τον θάνατο της 28χρονης
Δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημίας για την πανώλη, λέει η Ρωσία και καταγγέλλει fake news - ΠΟΥ, ΗΠΑ και ΕΕ ζητούν από τη Ρωσία «ταχεία και διαφανή» πληροφόρηση
Κόσμος στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας
Ξεσπά η μητέρα του 15χρονου στη Γαλλία που ακρωτηριάστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης: «Του έκλεψαν τη ζωή»
«Δεν σήκωσε τη χειροβομβίδα από το έδαφος» λέει η μητέρα του 15χρονου - «Πάγωσε» η χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στις μαθητικές διαδηλώσεις μετά τον ακρωτηριασμό του 15χρονου
Επεισόδια στη Γαλλία 8
Η ΕΕ προετοιμάζεται αθόρυβα για το αδιανόητο: Μία υβριδική επίθεση με πολλά θύματα
«Οι συζητήσεις σχετικά με ένα εφιαλτικό σενάριο επίθεσης πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ πρεσβευτών της Ε.Ε. και από τις 27 χώρες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε “περιορισμένη σύνθεση”, δηλαδή χωρίς τηλέφωνα ή βοηθούς», επισημαίνει τo Politico
Στρατιωτικός ελέγχει drones