Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ επαφών του Μπένετ – Επίσκεψη αστραπή στην Ρωσία και συνομιλία με τον Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ επαφών του Μπένετ – Επίσκεψη αστραπή στην Ρωσία και συνομιλία με τον Ζελένσκι

Ρόλο διαμεσολαβητή φαίνεται πως θέλησε να αναλάβει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινές πηγές.

Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Μπένετ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση. Ο Μπένετ ταξίδεψε μυστικά σήμερα στη Μόσχα και είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Πούτιν, προτού να αναχωρήσει στη συνέχεια με προορισμό το Βερολίνο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν και την περασμένη Τετάρτη.

Για τη σημερινή, αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Μόσχα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μόνο ότι οι δύο ηγέτες «συζητούν την κατάσταση στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι στο ταξίδι του στη Μόσχα ο Μπένετ συνοδευόταν από τον υπουργό Στέγασης Ζέεβ Έλκιν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Ουκρανία. Ο Έλκιν συνόδευε στο παρελθόν και τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και έπαιζε τον ρόλο του διερμηνέα στις συνομιλίες του με τον Πούτιν.

Συνομιλία με τον Μακρόν

Ο Ναφτάλι Μπένετ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προτού να αναχωρήσει το πρωί για τη Μόσχα, όπως έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Ο Μακρόν τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε ο ίδιος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Θα παραμείνουν σε επαφή, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, σε συντονισμό με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς», ανέφερε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Στην τρίωρη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο ο Μπένετ του έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας που πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ αντιτίθεται σε αυτήν την εξέλιξη, ενώ νωρίτερα σήμερα η Ρωσία εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της παρεμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σχετίζονται με την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) και δεν θα έπρεπε να επηρεάσουν μια πιθανή αναβίωσή της.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις