Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ισπανικές αρχές κρατούν γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ισπανικές αρχές κρατούν γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκει σε Ρώσο ολιγάρχη
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένα γιοτ που πιστεύεται ότι ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη, Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, κρατείται στις ακτές της Μαγιόρκα με τους ομοσπονδιακού πράκτορες των ΗΠΑ και την Πολιτική Φρουρά της Ισπανίας να κάνουν έρευνες στο εσωτερικό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Associated Press, οι αστυνομικοί πήγαν στο γιοτ, το οποίο βρίσκεται στη Marina Real στο λιμάνι της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, την πρωτεύουσα των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς ο ολιγάρχης διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά του οποίου αλλά και οντοτήτων της Ρωσίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ένας εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτικής Φρουράς επιβεβαίωσε ότι αξιωματικοί της αστυνομίας και του FBI βρίσκονταν στη μαρίνα και έψαχναν το σκάφος νωρίτερα σήμερα Δευτέρα (4.4.2022) το πρωί και δήλωσε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν αργότερα.

Πηγή της Πολιτικής Φρουράς είπε στο Associated Press ότι το ακινητοποιημένο γιοτ είναι το Tango, ένα σκάφος 78 μέτρων (254 πόδια) που φέρει τη σημαία των Νήσων Κουκ και, σύμφωνα με το το Superyachtfan.com, μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα που παρακολουθεί τα μεγαλύτερα και αποκλειστικά σκάφη αναψυχής στον κόσμο, έχει αξία 120 εκατομμύρια δολάρια.

Το γιοτ είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τον Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, έναν δισεκατομμυριούχο και στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ηγείται του Ομίλου Renova με έδρα τη Μόσχα, ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και εξορύξεις μετάλλων, σύμφωνα με έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Βέκσελμπεργκ στις ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί και οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται να συναλλάσσονται μαζί του αλλά και με τους συνεργάτες του.

Ο Βέκσελμπεργκ είχε από καιρό δεσμούς με τις ΗΠΑ, καθώς διέθετε πράσινη κάρτα αλλά και κατοικίες στη Νέα Υόρκη και στο Κονέκτικατ. Ο ουκρανικής καταγωγής επιχειρηματίας έχτισε την περιουσία του επενδύοντας στις βιομηχανίες αλουμινίου και πετρελαίου στη μετα-σοβιετική εποχή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις