Τετάρτη, 1 Μαΐ
21oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους, δεκάδες νεκροί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό πλήγμα σε αυτοκινητοπομπή με αμάχους, δεκάδες νεκροί
Φωτογραφία που ανέβασε στα social media ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Λουτρό αίματος στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, την οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητο κράτος και μέσα στην ημέρα, με φιέστα στη Μόσχα, η Ρωσία θα προσαρτήσει. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής (30.09.2022), ρωσικός πύραυλος χτύπησε αυτοκινητοπομπή που μετέφερε πολίτες με αποτέλεσμα δεκάδες να σκοτωθούν. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ! 

Από την πρώτη στιγμή, οι πληροφορίες για την επίθεση στη Ζαπορίζια από πύραυλο των δυνάμεων της Ρωσίας ανέφεραν ότι υπάρχουν 23 νεκροί και 28 τραυματίες, όλοι τους άμαχοι, είπε ο κυβερνήτης της πόλης, στη νότια Ουκρανία

«Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, όλοι τους άμαχοι, οι διασώστες βρίσκονται εκεί», έγραψε στο Telegram ο Ολεξάντρ Σταρούκ.

Οι πρώτες εικόνες στα social media αποκαλύπτουν το χάος από την επίθεση. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Οι εικόνες της φρίκης

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε πτώματα να κείτονται στο έδαφος ή μέσα στα οχήματα. Ένας κρατήρας είχε δημιουργηθεί στο έδαφος μεταξύ δύο σειρών οχημάτων. Από την πρόσκρουση του πυραύλου στο έδαφος πετάχθηκαν κομμάτια χώματος στον αέρα, ενώ θραύσματα έπεσαν πάνω στα αυτοκίνητα. Τα τζάμια των αυτοκινήτων – κυρίως επιβατικά αλλά και τρία φορτηγάκια — έχουν σπάσει.

Μέσα στα αυτοκίνητα βρίσκονταν τα υπάρχοντα των ιδιοκτητών τους: κουβέρτες και βαλίτσες.

Πλαστικά σεντόνια έχουν τοποθετηθεί πάνω από το πτώμα μιας γυναίκας και ενός νεαρού άνδρα που βρίσκονταν μέσα σε ένα πράσινο αυτοκίνητο. Μια νεκρή γάτα βρισκόταν στο πίσω κάθισμα.

Δύο πτώματα βρίσκονταν σε ένα φορτηγάκι, τα τζάμια του οποίου είχαν σπάσει, ενώ οι πόρτες του ήταν γεμάτες θραύσματα.

«Φταίει η Ουκρανία» 

Οι ρωσικές αρχές κατοχής στην επαρχία Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας κατηγόρησαν το Κίεβο ότι ευθύνεται για το μακελειό με τους 23 νεκρούς.

«Οι Ουκρανοί μαχητές διέπραξαν ακόμη μία τρομοκρατική πράξη. Αφού είδαν ότι οι κάτοικοι πήγαιναν μαζικά προς την (κατεχόμενη) περιοχή της Ζαπορίζια, έπληξαν οχηματοπομπή δεκάδων αυτοκινήτων αμάχων», ανέφερε ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ στο Telegram.

Η πολύνεκρη επίθεση στη Ζαπορίζια έγινε λίγες ώρες πριν η περιοχή, μια από τις τέσσερις όπου διενεργήθηκαν “δημοψηφίσματα, προσαρτηθεί στη Ρωσία. Ήδη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, με διάταγμά του, ανακηρύξει τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα ως ανεξάρτητα (!) κράτη! 

Εκτός από τις δυο αυτές περιοχές, σε μια φιέστα που θα γίνει το απόγευμα στη Μόσχα, η κυβέρνηση της Ρωσίας θα προσαρτήσει (όπως είχε κάνει και το 2014 με την Κριμαία) το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, τις δυο περιοχές που συνθέτουν το Ντονμπάς. 

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την εντολή για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο. Δεν περίμενε όμως την αντίσταση των Ουκρανών, με αποτέλεσμα, κατά πολλούς, η Ρωσία να έχει εγκλωβιστεί σε αυτό που θα μπορούσε να αποδειχτεί το “Βιετνάμ” της.  

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις