Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πυρηνικά του Πούτιν θα προκαλούσαν τοξικά σύννεφα και τσουνάμι στην Ευρώπη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πυρηνικά του Πούτιν θα προκαλούσαν τοξικά σύννεφα και τσουνάμι στην Ευρώπη
Φωτογραφία Reuters

Τις δραματικές επιπτώσεις που θα προκαλούσε η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία αναλύουν ειδικοί, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει τις απειλές του και τον Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί για επικείμενο «Αρμαγεδδώνα».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει απειλήσει επανειλημμένα με τη χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας ανατριχίλα και υπενθυμίζοντας παλαιότερες εποχές, όπως την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962, την οποία ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας τις απειλές του Ρώσου προέδρου.

Τι επιπτώσεις θα προκαλούσε η χρήση πυρηνικών όπλων; Ο καθηγητής Φυσικής, Βιορέλ Μπαντέσκου, του Πανεπιστημίου του Βουκουρέστι, μιλά στη βρετανική Sun και εξηγεί ότι μια έκρηξη πυρηνικής βόμβας στη Μαύρη Θάλασσα, θα μπορούσε να εκτοξεύσει ολόκληρα σύννεφα από τοξικά αέρια και να προκαλέσει κολοσσιαία τσουνάμι που θα πλήξουν τα παράλια των γύρω χωρών.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε υπογράψει μια έρευνα που είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης στη Μαύρη Θάλασσα, αφού οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξετάσει ο Πούτιν το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει πυρηνική βόμβα στη θάλασσα που συνορεύει με τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Γεωργία μαζί με τα έθνη του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Ο Μπαντέσκου είπε στη Sun ότι δεν βλέπει τη λογική της Ρωσίας να επιλέξει τη Μαύρη Θάλασσα ως πεδίο δοκιμών – και ήταν πολύ επιφυλακτικός σχετικά με το αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε μια τέτοια στρατηγική για τέτοιου βεληνεκούς επίδειξη δύναμης.

Σύννεφα φονικών χημικών αερίων

«Δύο διαφορετικά φαινόμενα που μπορούν να επηρεάσουν τις παράκτιες περιοχές ξεκινούν ταυτόχρονα από τον τόπο της πυρηνικής έκρηξης. Πρώτον, η αρχική κοιλότητα νερού αποτελεί την πηγή για κύμα τσουνάμι. Δεύτερον, το [αέριο] που εκτοξεύεται στην ατμόσφαιρα – η οποία είναι πιο πυκνή από τον αέρα – “πέφτει” με μικρότερη ταχύτητα από το νερό και τελικά δημιουργεί ένα αέριο “σύννεφο” ή “κουβέρτα” στην επιφάνεια της θάλασσας».

Το δυστοπικό αποτέλεσμα μιας πυρηνικής έκρηξης μέσα στη Μαύρη Θάλασσα εντείνεται και από την ισχυρή παρουσία του υδρόθειου (H2S) στα νερά της, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη φυσική δεξαμενή αυτής της χημικής ένωσης στον κόσμο.

Το αέριο – που μυρίζει σαν σάπια αυγά – είναι τοξικό για ανθρώπους και ζώα και όταν εισπνέεται σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Όσοι εκτεθούν σε αυτό, αρχικά θα νιώσουν δυσφορία και αν η έκθεσή τους είναι ακόμη μεγαλύτερη, μπορεί να τους σαπίσει – κυριολεκτικά – ακόμα και το μυαλό.

Μια πυρηνική βόμβα θα μπορούσε να απελευθερώσει όλες αυτές τις δολοφονικές χημικές ουσίες. Ο καθηγητής εξηγεί ότι «η επιφάνεια που θα επηρεαστεί από μια τέτοια έκρηξη, θα είναι μικρότερη από αυτή που επηρέασε το Τσέρνομπιλ. Αλλά οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες στον ανθρώπινο πληθυσμό».

Βέβαια, με τις προσομοιώσεις που έχει κάνει ο καθηγητής, τα σύννεφα των αερίων ίσως να μην έφταναν μέχρι τις ακτές των χωρών. Αυτό, βέβαια, αλλάζει με το σημείο της έκρηξης.

Τσουνάμι 2 μέτρων

Η άλλη απειλή από μια πολύ μεγάλη πυρηνική έκρηξη – τα τσουνάμι – θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ύψους έως και 2 μέτρων, τα οποία θα φτάσουν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Αλλά, μια πιο «ρεαλιστική» επιλογή για τη Ρωσία θα ήταν να χρησιμοποιήσει πυρηνική βόμβα μικρότερου βεληνεκούς, όπως η βόμβα των 2 μεγατόνων, «Poseidon», που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο υποβρύχιο Belgorod και αποκαλείται από πολλούς το «Όπλο της Αποκάλυψης».

Αν αυτή η πυρηνική βόμβα έσκαγε, σύμφωνα με τον Ρουμάνο καθηγητή πανεπιστημίου, τότε θα προκαλούσε τσουνάμι ύψους ενός και κάτι μέτρου. Αλλά, σύμφωνα με ειδικούς, η τορπίλη του συγκεκριμένου υποβρυχίου μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Ο πυρηνικός πόλεμος είναι – σε αυτή τη φάση – ένα ακραίο σενάριο, μια δραματική κλιμάκωση στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα BILD, το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν και σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, λόγω του ότι χάνει έδαφος εκεί ολοένα και περισσότερο, τότε η Συμμαχία μπορεί να «χτυπήσει» τον Ρώσο πρόεδρο σε τρία σημαντικότατα «μέτωπα».

Με πληροφορίες από “The Sun Online”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις