Τετάρτη, 17 Απρ.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τους νεκρούς του Moskva – Περίεργη επιγραφή σε στεφάνια σε τελετή στη Σεβαστούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ με τους νεκρούς του Moskva – Περίεργη επιγραφή σε στεφάνια σε τελετή στη Σεβαστούπολη

Την ώρα που η Ρωσία τηρεί σιγή ιχθύος μετά την έκρηξη και τη βύθιση του πλοίου Moskva και την τύχη όσων επέβαιναν σε αυτό, μια τελετή στη Σεβαστούπολη έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.

Ο ανταποκριτής του Guardian στη Ρωσία, Άντριου Ροθ σχολίασε στο twitter την τελετή για το πλοίο. «Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη για το πόσοι σκοτώθηκαν στο καταδρομικό Moskva. Καμία φωτογραφία του πλοίου ή του πληρώματος των 510 ατόμων, πάνω από 24 ώρα μετά την υποτιθέμενη διάσωσή τους. Μόνο ένα στεφάνι σε μια τελετή στη Σεβαστούπολη για “το πλοίο και τους ναύτες”».

 

Εντύπωση προκάλεσε ότι η μαύρη κορδέλα στο στεφάνι που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας ανέφερε «στο πλοίο ” Moskva” και στο πλήρωμα του».

Μετά την απώλεια του εμβληματικού καταδρομικού, η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Daily Mail έχοντας τίτλο. «Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος του Moskva αψηφούν τη ρωσική λογοκρισία με ανεπίσημο μνημόσυνο».  

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ρωσία από την αρχή έχει προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός. Επίσημα έχει τονιστεί ότι το Moskva εκκενώθηκε με τη βοήθεια άλλων σκαφών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και έπλεε προς κοντινό λιμάνι, όταν τελικά βυθίστηκε κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής με το μυστήριο ωστόσο να παραμένει.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά βέβαια με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν ότι όλο το πλήρωμα του Moskva είναι νεκρό.

Το καταδρομικό βυθίστηκε σχεδόν με ολόκληρο το πλήρωμα του, αφού δεν μπορούσαν να το εγκαταλείψουν λόγω της καταιγίδας.

 

Οπως αναφέρει ο Αντόν Γεραστσένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που η ρωσική ναυαρχίδα βυθίστηκε μέσα σε μερικά λεπτά».

 

«Φαίνεται πως, ως αποτέλεσμα της φωτιάς, οι εκρηκτικές κεφαλές του μεγάλου πυραύλου κρουζ P-1000 – Vulkan – πυροδοτήθηκαν. Και πάνω στο πλοίο βρίσκονταν 16», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν να σκοτωθούν όλα τα μέλη του πληρώματος, μαζί με τον κυβερνήτη του Αντόν Κουπρίν.

 

«Καθώς οι αντικρουόμενες δηλώσεις για το συμβάν συνεχίζονται, μια συγκινητική “τελετή πένθους” πραγματοποιήθηκε για το Moskva και τους ναύτες του στη Σεβαστούπολη. Ήταν ανεπίσημη και δεν υπήρξε καμία αναφορά σε αριθμό νεκρών, όμως ήταν φανερό από το βαρύ κλίμα της τελετής, όπου ήταν παρών και ιερέας, ότι υπήρξαν σημαντικές απώλειες ζωών. Ένα στεφάνι τοποθετημένο πάνω στο άγαλμα έγραφε πάνω “για το πλοίο και τους ναύτες”» τονίζει η Daily Mail στο δημοσίευμά της.

Στην υπόθεση υπάρχει και η αμερικανική εκδοχή όπως αναφέρει αξιωματούχος στο τομέα της Αμυνας στους New York Times. Αναφέρει ότι το πλοίο βυθίστηκε, αλλά ορισμένοι Ρώσοι ναύτες κατάφεραν και διασώθηκαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις