Κυριακή, 26 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκάρουν οι αναφορές για ομαδικούς τάφους έξω από νοσοκομεία της Γάζας – «Κάποιοι είχαν δεμένα χέρια»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκάρουν οι αναφορές για ομαδικούς τάφους έξω από νοσοκομεία της Γάζας – «Κάποιοι είχαν δεμένα χέρια»

Σοκαρισμένος δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ σχετικά με την καταστροφή των νοσοκομείων Νάσερ και Αλ Σίφα στη Γάζα αλλά και τις αναφορές για την ύπαρξη ομαδικών τάφων με εκατοντάδες πτώματα.

Οι παλαιστινιακές αρχές έχουν κάνει λόγο για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων έξω από νοσοκομεία της Γάζας με δεκάδες πτώματα στη Χαν Γιούνις αυτή την εβδομάδα, μετά την υποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων. Υπήρξαν επίσης αναφορές για εντοπισμό πτωμάτων και στο Αλ Σίφα ύστερα από επιχείρηση των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων.

«Νιώθουμε την ανάγκη να σημάνουμε συναγερμό διότι προφανώς ανακαλύφθηκαν πολλά πτώματα», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Κάποια εξ αυτών είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάτι που φυσικά υποδηλώνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αυτά χρειάζεται να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνες».

Η ίδια πρόσθεσε ότι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα προσπαθεί να επαληθεύσει τις αναφορές Παλαιστίνιων αξιωματούχων ότι 283 πτώματα εντοπίστηκαν στο Νάσερ και 30 στο Αλ Σίφα.

Σύμφωνα με εκείνες τις αναφορές, τα πτώματα είχαν ταφεί κάτω από σωρούς απορριμμάτων και περιλάμβαναν γυναίκες και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους. Ο Τουρκ, απευθυνόμενος σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών μέσω της εκπροσώπου του, της Σαμσαντανί, αποκήρυξε επίσης τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν στοιχίσει τη ζωή κυρίως σε γυναίκες και παιδιά.

Επανέλαβε επίσης την προειδοποίησή του να μην γίνει εισβολή πλήρους κλίμακας στη Ράφα, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «περαιτέρω εγκλήματα θηριωδίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις