Κόσμος

Πορτογαλία: Κάλεσμα σε γενική απεργία κατά της λιτότητας

Τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ξεσηκώνουν τους συνδικαλιστές, με τη CGTR, τη μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία, να καλεί σε γενική απεργία στις 24 Νοεμβρίου.

«Καλούμε όλους τους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε γενική απεργία στις 24 Νοεμβρίου κατά των μέτρων λιτότητας και υπέρ μιας αλλαγής πολιτικής», δήλωσε ο Αρμένιο Κάρλος μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του CGTR που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι συνδικαλιστές είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, όπως προκύπτει και από τα λόγια του γενικού γραμματέα του CGTΡ, Mανουέλ Καρβάλιο, που υποσχέθηκε εντατικοποίηση του αγώνα κατά του «εκβιασμού των διεθνών τοκογλύφων».

Η τελευταία γενική απεργία στην Πορτογαλία οργανώθηκε από το CGTΡ τον Μάιο του 2007 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική λιτότητας του τότε πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Υπό την πίεση των χρηματαγορών και των Βρυξελλών, η πορτογαλική σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά συμπληρωματικών μέτρων για να επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος από το 7,3% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% στα τέλη του 2011.

Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το οποίο παραδοσιακά πρόσκειται στους σοσιαλιστές, καταδίκασε τα «κοινωνικά απαράδεκτα μέτρα» και την «σκληρή επίθεση εναντίον των εργαζομένων». Το UGT δήλωσε έτοιμο για συνομιλίες με τα άλλα συνδικάτα για την ανάληψη κοινής δράσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Η Ινδονησία έτοιμη να στείλει 20.000 στρατιώτες για διεθνή δύναμη
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, διαβεβαίωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αναπτύξει στρατεύματα στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής σταθεροποίησης στη Γάζα
Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάнто, απευθύνεται στην 80ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Η Κομισιόν πιέζει Apple, Google, Microsoft και Booking για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από τους κολοσσούς της τεχνολογίας προκειμένου να ελέγξει τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία των καταναλωτών από διαδικτυακές απάτες
Χάκερ