Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πώς ο Ερντογάν τσέπωσε 75 εκατ. λίρες από το πρωτοχρονιάτικο λαχείο

Ερντογάν
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Μεγάλος κερδισμένος της πρωτοχρονιάτικης κλήρωσης του Milli Piyango (του αντίστοιχου ελληνικού Λαϊκού Λαχείου στην Τουρκία) ήταν ο… Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι δεν αγόρασε λαχείο.

Το ποσό ρεκόρ των 100 εκατ. λιρών (περίπου 11,1 εκατ. ευρώ), είχε τέσσερα στελέχη, εκ των οποίων είχε πουληθεί μόνο το ένα στην επαρχία της Μαγνησίας, στη δυτική Τουρκία. Ο τυχερός εισπράττει το 1/4 του συνολικού ποσού, δηλαδή 25 εκατ. τουρκικές λίρες (2,8 εκατ.ευρώ). Τα υπόλοιπα τρία στελέχη δεν είχαν πουληθεί και άρα τα 75 εκατ. λίρες (8,3 εκατ. ευρώ) που περισσεύουν θα έπρεπε να θεωρηθούν τζακ ποτ και να μοιραστούν στην επόμενη κλήρωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της αριστερής τουρκικής εφημερίδας Birgun, το οποίο δεν διαψεύστηκε, το ποσό αυτό δεν μπαίνει στην επόμενη κλήρωση, αλλά μεταβιβάζεται στο Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Τουρκίας (TVF, Türkiye Varlık Fonu).

Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός ότι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του TVF είναι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιπρόεδρος του μέχρι πρόσφατα ήταν ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος αντικαταστάθηκε, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο.

H μέχρι πρόσφατα υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Milli Piyango ιδιωτικοποίηθηκε την 1η Αυγούστου 2020 και ο έλεγχός της πέρασε στην τουρκο-ιταλικη κοινοπραξία Sisal. Στην κοινοπραξία συμμετέχει από την τουρκική πλευρά ο όμιλος της γνωστής οικογένειας μεγιστάνων Demiroren, ο οποίος ελέγχει φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων είναι οι εφημερίδες Hurriyet και Milliyet και το τηλεοπτικό δίκτυο Kanal D.

Το Ταμείο Περιουσίας της Τουρκίας

Το TVF ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν το 2016 ως ένα κρατικό ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο στην πράξη λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών και διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του τις συμμετοχές του τουρκικού Δημοσίου σε εταιρείες στρατηγικού ενδιαφέροντος. Το 2018 ο έλεγχος του μεταβιβάστηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του αυτοανακηρύχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ταμείο έχει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές των μεγάλων κρατικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών (Ziraat, HalkBank, Vakıfbank, Türkiye Sigorta, Türkiye Hayat Emeklilik) του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενεργειακών εταιρειών, όπως η Botas (αγωγοί πετρελαίου), διυλιστήρια, πετροχημικά κ.λπ., των Τουρκικών Αερογραμμών (Turkish Airlines), των Τουρκικών Ταχυδρομείων (PTT), λιμενικών εγκαταστάσεων, μεταλλείων, τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ακινήτων κ.ο.κ. Πιο συγκεκριμένα, το 35% των συμμετοχών του είναι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το 27% στον ενεργειακό, το 13% στις μεταφορές-υποδομές, το 9% σε ορυχεία, το 8% σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, 4% στις τηλεπικοινωνίες και από 2% σε τρόφιμα και ακίνητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις