Κόσμος

Πούτιν όπως Χίτλερ: Βιβλιοπωλεία έλαβαν κατάλογο βιβλίων που πρέπει να καταστρέψουν

Για την ιστορία, πριν από 92 χρόνια οι ναζί έκαψαν στη Γερμανία όσα βιβλία θεωρούσαν «μη γερμανικά»

Άλλες εποχές θυμίζουν τα όσα γίνονται στην Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αποκαλύπτει το BBC ζητείται από εκδοτικούς οίκους να καταστρέψουν βιβλία επειδή υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν πληροφορίες «οι οποίες δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας.

Το BBC αποκάλυψε επιστολή η οποία εστάλη στις 26 Μαΐου σε ρωσικά βιβλιοπωλεία από την εταιρεία «Εμπορικός Οίκος BMM», με την οποία συνδέονται οι εκδοτικοί οίκοι Ripol Klassic και Dom istorii. Η επιστολή περιείχε κατάλογο με 37 βιβλία τα εναπομείναντα τιράζ των οποίων οι εκδοτικοί θα πρέπει είτε να επιστρέψουν ή να τα καταστρέψουν «για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες», επειδή υπάρχουν υποψίες ότι περιέχουν πληροφορίες «οι οποίες δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας».

Στον κατάλογο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται ο Αμερικανός συγγραφέας και βραβευθείς με το βραβείο Πούλιτζερ Τζέφρι Ευγενίδης, ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ και το βιβλίο του «Τα αστεία του Ζίζεκ» , μερικά βιβλία του Ιάπωνα συγγραφέα και σκηνοθέτη Βίκτορ Γεροφέγεφ, ιδιαίτερα τα βιβλία «Η Ρωσική αποκάλυψη» και «Η εγκυκλοπαίδεια της ρωσικής ψυχής,» και βιβλία του Ρίο Μουρακάμι. Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσαν υπάλληλοι δύο βιβλιοπωλείων.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC επικοινώνησε με την γενική διευθύντρια της εταιρείας BMM Αναστασία Νικητάνοβα, η οποία σε παράκληση του BBC να σχολιάσει το θέμα έκλεισε το τηλέφωνο και δεν απάντησε σε σχετικά μηνύματα.

Για την ιστορία, πριν από 92 χρόνια οι ναζί έκαψαν στη Γερμανία όσα βιβλία θεωρούσαν «μη γερμανικά». Βιβλία λογοτεχνίας, ποίησης, φιλοσοφίας αλλά και επιστημονικά συγγράματα από Εβραίους, αριστερούς ή απλά διαφωνούντες, κάηκαν στην πυρά.

Το κάψιμο των βιβλίων από τους ναζί στις 10 Μαΐου 1933, λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, ήταν απλώς ο προάγγελος δραματικών διώξεων εκατοντάδων συγγραφέων που άλλοι εξ αυτών εξορίστηκαν κι άλλοι έχασαν τη ζωή τους. Η προετοιμασία της καύσης των βιβλίων έγινε από το Υπουργείο Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ υπό τον Γιόζεφ Γκέμπελς με τη συνεργασία δυο φοιτητικών ενώσεων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, ενημέρωσε τους ηγέτες σχετικά με τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν