Κόσμος

Πούτιν – Τραμπ: Το Κρεμλίνο «βλέπει» συνάντηση των δύο ηγετών ακόμα και πριν από το τέλος Φεβρουαρίου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι συνομιλίες στο Ριάντ επικεντρώθηκαν κυρίως στις ρωσοαμερικανικές διμερείς σχέσεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να συναντηθούν ακόμη και αυτόν τον μήνα, αν και το πρώτο τετ α τετ από το 2021 των ηγετών των δύο χωρών θα χρειαστεί χρόνο για να προετοιμαστεί, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (19.02.25) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι μάλλον θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτόν τον μήνα και απέρριψε τις ανησυχίες της Ουκρανίας όσον αφορά το γεγονός ότι έμεινε εκτός των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ, υποδηλώνοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να έχει επιτύχει συμφωνία με τη Μόσχα νωρίτερα.

Ερωτηθείς αν μία συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να γίνει αυτόν τον μήνα, το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Πιθανόν. Και πιθανόν όχι».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι οι συνομιλίες χθες στο Ριάντ επικεντρώθηκαν κυρίως στις ρωσοαμερικανικές διμερείς σχέσεις, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι αποτέλεσαν ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την επίτευξη ρύθμισης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος συμπληρώνει σε λίγες ημέρες τον τρίτο χρόνο του.

«Ένα πολύ σημαντικό βήμα έγινε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των συνθηκών για μια ειρηνική ρύθμιση», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι δύο πλευρές επέδειξαν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εννοώ με αυτό τη Ρωσία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Προκειμένου να λάβουμε, μεταφορικά μιλώντας, μέτρα αναζωογόνησης, διπλωμάτες θα αρχίσουν τώρα να εργάζονται βάσει της συμφωνίας που συνήψε χθες ο (Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ με τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο) Ρούμπιο», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλούνται ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο βήμα… Φυσικά, είναι αδύνατο να τα φτιάξεις όλα σε μια ημέρα ή μια εβδομάδα. Είναι μακρύς ο δρόμος», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες στο Ριάντ ήταν οι πρώτες κατά τις οποίες αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν τρόπους για να σταματήσει η φονικότερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνάντηση αυτή δεν είχαν προσκληθεί Ουκρανοί ή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το Κίεβο δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία που θα επιβληθεί χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Βιετνάμ νικητής της «ρωσικής Eurovision» στη Μόσχα - Αποχώρησε η ελληνικής καταγωγής Vassy μετά από πιέσεις
Το Βιετνάμ κατέκτησε το Σάββατο στη Μόσχα την Intervision, την ρωσική εκδοχή της Eurovision – Η ελληνικής καταγωγής Vassy, που επρόκειτο να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ, αποσύρθηκε μετά από «πιέσεις» της Αυστραλίας
Ο Duc Phuc, που εκπροσωπεί το Βιετνάμ, κρατά το τρόπαιο μετά τη νίκη του στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Intervision 2025 στη Μόσχα
Ντόναλντ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς στη κηδεία του Τσάρλι Κερκ στην Αριζόνα - Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Τζεϊ Ντι Βανς, αναμένονται σήμερα στην Αριζόνα για να τιμήσουν τη μνήμη του Τσάρλι Κερκ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πλήθος μπροστά από το State Farm Stadium στην Αριζόνα, πριν από την κηδεία του Τσάρλι Κερκ 2
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ 4
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
«Έπαθα σοκ, συγκλονίστηκα όταν είδα τα πτώματα του αδελφού μου και της γυναίκας του» λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα της πόλης της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια
Η πόλη της Γάζας
8
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ 1