Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πράσινο φως από την Τουρκική Βουλή για εισβολή στη Συρία

Συρία

Η Βουλή ενέκρινε το αίτημα του Ερντογάν.
Παρατείνεται η εντολή στρατιωτικών επιχειρήσεων ως τις 30/10/2020.
Στόχος οι εκκαθαρίσεις σε Συρία και Ιράκ.
Πανέτοιμες δηλώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτη την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου του 2020.

Την εξουσιοδότηση είχε ζητήσει από τη Βουλή ο Ερντογάν για να έχει λυμένα τα χέρια και τυπικά για την επικείμενη εισβολή στη Συρία.

Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, και έκτοτε εγκρίνεται ετησίως η παράτασή της από το 2015.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) και των δύο μικρότερων κομμάτων του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του Καλού Κόμματος (Iyi) ψήφισαν υπέρ της χρονικής παράτασης. Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που καταψήφισε.

Το ψήφισμα, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκρίνει διασυνοριακές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και το Ιράκ έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Όπως σημειώνεται «…η παρουσία του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ θέτει άμεση απειλή στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια της χώρας μας».

Η απόφαση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες τους για την στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί “ζώνη ασφαλείας”.

“Ο καθορισμός μιας ζώνης ασφαλείας είναι βασικός για την ασφάλεια της Συρίας, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”, ανέφερε το Υπουργείο.

“Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί”, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση, δείχνοντας πως είναι θέμα χρόνου η εισβολή στην Συρία.

Η επιχείρηση αυτή κατέστη δυνατή μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει όσες δυνάμεις διαθέτει εντός της “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία ώστε να επιτρέψει στον Ερντογάν να προχωρήσει ακάθεκτος.

Η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ ενώ εξόργισε τους Κούρδους στη Συρία, που όχι μόνο κάνουν λόγο για κίνδυνο αφύπνισης του Ισλαμικού Κράτους λόγω της επικείμενης τουρκικής εισβολής, αλλά και αναζητούν νέες συμμαχίες με τη Δαμασκό.

Απτόητος ο Τραμπ ανακοίνωσε πως προσκάλεσε τον Ερντογάν να επισκεφτεί τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς τον ισχυρό σύμμαχο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις