Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρώτο θέμα στη Βουλγαρία η ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Κυρίαρχη στα βουλγαρικά ΜΜΕ, η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Τα «καλά μαντάτα» για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης εντός του 2014, τα οποία έδωσαν το στίγμα στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη στην Αθήνα με αφορμή την επίσημη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Ελλάδα αποτελούν κυρίαρχο σημείο της αρθρογραφίας για το θέμα.

Στα εκτενή ρεπορτάζ του βουλγαρικού Τύπου επισημαίνεται η πεποίθηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη ήδη αφήνουν πίσω τους την κρίση, καθώς και η φιλοδοξία της ελληνικής Προεδρίας να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ.

Επικαλούμενα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, τα βουλγαρικά ΜΜΕ ενημερώνουν, ότι κύριες προτεραιότητες της Ελλάδας θα είναι η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της συνοχής και κυρίως της κοινωνικής συνοχής της ενωμένης Ευρώπης, όπως και η υποστήριξη του ευρώ.

Στα δημοσιεύματα επισημαίνονται επίσης τόσο ο αισιόδοξος τόνος, που κυριάρχησε στις εκτιμήσεις του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το «τι μέλλει γενέσθαι» της ΕΕ φέτος, όσο και η εμπιστοσύνη του προέδρου της Κομισιόν στις δυνατότητες της Ελλάδας να χειριστεί επιτυχώς τα πολύπλοκα θέματα της Προεδρίας ως «έμπειρος πιλότος», όπως γράφει ο βουλγαρικός Τύπος, επικαλούμενος τα λόγια του κ. Μπαρόζο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόβλεψη του προέδρου της Κομισιόν, ότι εντός του 2014 θα τελειώσει η ύφεση και θα αρχίσει η ανάκαμψη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόβλεψη του προέδρου της Κομισιόν, ότι εντός του 2014 θα τελειώσει η ύφεση και θα αρχίσει η ανάκαμψη τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα.

Στην πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης και της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με γνώμονα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενεργά μέτρα καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας, κυρίως, που απασχολεί έντονα όλη την Ευρώπη έδωσε σήμερα έμφαση και ο Έλληνας πρέσβης στη Σόφια Δημοσθένης Στωίδης σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας.

Ως ειδικός προσκεκλημένος της δημοφιλούς πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του δημόσιου καναλιού ΒΝΤ, ο Έλληνας διπλωμάτης στάθηκε επίσης στην πρόθεση της Ελλάδας να καταβάλει προσπάθεια για τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση των σύνθετων και πολύπλοκων προβλημάτων εξαιτίας της αύξησης της ροής των μεταναστών από χώρες της Ασίας και της Αφρικής αλλά και των προσφύγων από τις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία.

Αφού επισήμανε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι τα προβλήματα αυτά επιβαρύνουν τώρα κυρίως την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ελληνικής Προεδρίας «να θέσει επί τάπητος» την ανάγκη δημιουργίας ενιαίων δομών που να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή πολιτική, π.χ., στον τομέα της παραχώρησης του πολιτικού ασύλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σαμαράς ξενάγησε τον Μπαρόζο στο Μουσείο της Ακρόπολης – Φωτογραφίες

Σαμαράς – Μπαρόζο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Συναγερμός από το λάθος του Μπαρόζο για τριπλές εκλογές το καλοκαίρι

Αποθέωση Μπαρόζο: Είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι

Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών – Ποιοί μιλούν για γκάφα Τσίπρα

Λιτό αλλά… γκουρμέ το γεύμα των Ευρωπαίων στο Ζάππειο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε