Κόσμος

Πρωτοβουλία για την ανακαίνιση του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη, που χρονολογείται από το 1806

Ένας από τους παλαιότερους και ιστορικούς ναούς της Ορθοδοξίας στη Διασπορά, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη, που, στη σημερινή του μορφή, χρονολογείται από το 1806 και στον οποίο εκκλησιάζονταν ο Ρήγας Φεραίος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, χρήζει επιτακτικά αναγκαίας ανακαίνισης και την πρωτοβουλία προς τούτο αναλαμβάνει τώρα η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, σε συνεννόηση με την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου.

Ο ναός που βρίσκεται στην Οδό Ελλήνων, στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία των εκεί Ελλήνων και του νεότερου Ελληνικού Εθνους, έχοντας εμφανή τα σημάδια της φθοράς από το χρόνο, παρουσιάζει τελευταίως στατικά προβλήματα στον τρούλο και στο ιερό, που καθιστούν πλέον επιτακτικά αναγκαία μία παρέμβαση, καθώς η τελευταία ανακαίνισή του είχε πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν 120 χρόνια, το 1898 με χορηγία της οικογένειας Δούμπα.

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιέννη, ο Μητροπολίτης Αυστρίας – Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, η Μητρόπολη, σε συνεννόηση με την Κοινότητα Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναλάβει τα έξοδα ανακαίνισης ευελπιστώντας ότι ευσεβείς Χριστιανοί, φιλοπάτριδες Ελληνες θα ευαισθητοποιηθούν και θα συνδράμουν αυτή την πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το Μητροπολίτη, σε περίοδο κρίσης και όταν όλοι ομιλούν υποτιμητικά για την Ελλάδα, οι Ελληνες της Βιέννης πιστεύουν ότι μπορούν ακόμη και σήμερα να μεγαλουργήσουν, να αναδείξουν τα μνημεία των προγόνων τους και να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία σε αυτό τον χώρο, στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου οι Ελληνες μεγαλούργησαν, εκεί όπου έδρασαν ο Φεραίος, ο Σίνας, οι Δουμπαίοι, ο Κάραγιαν και τόσοι άλλοι επιφανείς Ελληνες.

Η Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου (η Αδελφότητα των Ελλήνων Ορθοδόξων Οθωμανών Υπηκόων, όπως αποκαλούνταν τότε) φέρεται να ιδρύθηκε το 1683 στη Βιέννη, τότε πρωτεύουσα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, από Έλληνες με οθωμανική υπηκοότητα, κυρίως εμπόρους.

Ο ναός τους του Αγίου Γεωργίου, στον οποίο τα μέλη της Κοινότητας ασκούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ο οποίος κατέστη κέντρο της πνευματικής τους ζωής, φιλοξενήθηκε αρχικά σε άλλα κτίρια, για να ανεγερθεί στη σημερινή του μορφή, στην Οδό των Ελλήνων, το 1806, διαθέτοντας μέχρι σήμερα έργα επιφανών καλλιτεχνών μεγάλης αξίας, όπως εικόνες του Κωνσταντίνου Παρθένη.

Επιθυμία της Μητρόπολης είναι, όπως σημειώνει ο κ. Αρσένιος, μετά από τη σχετική αδειοδότηση, να ολοκληρωθεί το έργο ανακαίνισης του ναού με τη συνεργασία και τη χορηγία Ελλήνων – σύγχρονων ευεργετών – και να καταστεί δυνατή και η αγιογράφηση του τρούλου του, για να παραδοθεί στις επόμενες γενιές με νέα λάμψη, δίνοντας μήνυμα αισιοδοξίας από την καρδιά της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ερντογάν γυρίζει την πλάτη στην πρόσκληση Χριστοδουλίδη – «Δεν έχω οποιαδήποτε πρόθεση να επισκεφθώ τη “νότια” Κύπρο»
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν θέλει λύση. Δεν θέλει ισότητα και δικαιοσύνη. Θέλει να κάνει τους Τουρκοκύπριους παρίες στην ίδια τους την πατρίδα»
Ο Ταγίπ Ερντογάν
Εικόνες και βίντεο από τη συντριβή αεροσκάφους σε σχολείο στο Μπαγκλαντές: Τουλάχιστον 19 νεκροί, δύο παιδιά ανάμεσά τους
Πάνω από 100 τραυματίες, 20 σε κρίσιμη κατάσταση - «Ακούστηκε ένας τεράστιος κρότος. Νιώσαμε μια δόνηση σαν σεισμό. Και κατόπιν όλα τυλίχθηκαν στις φλόγες» περιέγραψε 18χρονος
Μπαγκλαντές