Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πτήση Ryanair: Σοκ και οργή στην ΕΕ με την «απαγωγή» του αεροσκάφους

Πτήση Ryanair: Σοκ και οργή στην ΕΕ με την «απαγωγή» του αεροσκάφους
Φωτογραφία Reuters

Μαζική είναι κατακραυγή της Ευρώπης κατά του Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής (23.05.2021) “έστειλε” μαχητικά για να αναγκάσουν σε προσγείωση στο Μινσκ, αεροσκάφος της Ryanair που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους. 

Στόχος των αρχών της Λευκορωσίας ήταν η σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς, ο οποίος κινδυνεύει με θανατική ποινή. Η περιπέτεια των 171 επιβατών, μεταξύ αυτών και 11 Έλληνες, είχε αίσιο τέλος περίπου στις 22.00 (ώρα Ελλάδας), όταν το αεροσκάφος της Ryanair προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους.

Πλέον, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (24.05.2021), “πρωταγωνιστής” θα είναι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, καθώς τα μηνύματα από ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρα: θα υπάρξουν συνέπειες.

«Το περιστατικό δε θα μείνει χωρίς συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Click4more: Πτήση Ryanair: Οι πρώτες εικόνες από το αεροσκάφος στο Μινσκ

«Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς.

Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» προσθέτει.

Την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς ζητά η φον ντερ Λάιεν

Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς ζητά με μήνυμά της στο twitter η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ μιλάει για «συνέπειες» στη Λευκορωσία.

«Η εξωφρενική και παράνομη συμπεριφορά του καθεστώτος στη Λευκορωσία θα έχει συνέπειες. Οι υπεύθυνοι για την πειρατεία στην πτήση της Ryanair πρέπει να τιμωρηθούν. Ο δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει αύριο τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν», αναφέρει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την ίδια ώρα, η Λιθουανία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν από κοινού να αποφεύγουν οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Click4more: Πτήση Ryanair: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που συνελήφθη στο Μινσκ

Η πρόταση για την κοινή διακήρυξη επίσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ζητηθεί επίσης να αναγνωριστεί το επεισόδιο αυτό ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η Λιθουανία ζήτησε εξάλλου από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να καλέσουν τους πρεσβευτές της Λευκορωσίας και να διαμαρτυρηθούν επειδή χρησιμοποιήθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος για να εκτραπεί μια πολιτική πτήση. «Πρόκειται για βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Το χρονικό του πρωτοφανούς θρίλερ

Ενα πραγματικό θρίλερ εξελίχθηκε με την πτήση της Ryanair από Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, καθώς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών πήραν τον έλεγχο και ανάγκασαν το πλήρωμα να κατευθυνθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Αιτία ήταν το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος που έχει ταχθεί κατά του Λουκασένκο και η κυβέρνηση ήθελε να τον συλλάβει και πλεον κινδυνεύει με θανατική ποινή.

Ως δικαιολογία για το πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά περιστατικό οι αρχές στη Λευκορωσία είπαν ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο και σήκωσαν μάλιστα και πολεμικά αεροσκάφη προκειμένου να το συνοδέψουν στο Μινσκ.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε «τίποτα το δυσάρεστο» αφού ενημερώθηκε από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας για μια πιθανή απειλή για την ασφάλεια ενός αεροσκάφους της, στο οποίο δόθηκε η οδηγία να προσγειωθεί στο κοντινότερο αεροδρόμιο, αυτό του Μινσκ. Στην ανακοίνωσή της η Ryanair σημειώνει ότι ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ασφαλείας στους επιβάτες από τις τοπικές αρχές. Η πτήση επρόκειτο να αναχωρήσει στις 16.00 GMT (19.00 ώρα Ελλάδας), με τους επιβάτες και το πλήρωμα, πρόσθεσε, ζητώντας συγγνώμη για την καθυστέρηση που «ήταν πέρα από τον έλεγχό της».

Η Ryanair ενημέρωσε για το συμβάν «τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Κρατική αεροπειρατεία

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη. Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή”.

Τι ισχυρίζονται οι αρχές της Λευκορωσίας 

Οι αρχές της Λευκορωσίας ισχυρίζονται ότι είδαν μια φωτογραφία του Ρομάν Προτασέβιτς στο Μινσκ σε ανάρτηση ενός άλλου μπλόγκερ και η αστυνομία κινητοποιήθηκε για να τον συλλάβει , μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Το υπουργείο Εσωτερικών, νωρίτερα, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου ο οποίος επέβαινε σε πτήση της εταιρείας Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Αθήνα για το Βίλνιους. Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ μετά από προειδοποίηση για βόμβα που αποδείχθηκε λανθασμένη.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένας φίλος του Προτασέβιτς τον τράβηξε φωτογραφία ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο του Μινσκ και την έστειλε στον Αντόν Μοτόλκο. Εκείνος την ανάρτησε και έτσι ενημερώθηκε η αστυνομία. Ο Μοτόλκο έχει χαρακτηριστεί και αυτός από τις λευκορωσικές αρχές ως άτομο που εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Φωτογραφίες Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις