Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Rene Laennec: Το στηθοσκόπιο και η σχέση του με τα ελληνικά!

Rene Laennec: Το στηθοσκόπιο και η σχέση του με τα ελληνικά!

O Rene Laennec είναι ο άνθρωπος, τον οποίο τιμά στο σημερινό της Doodle η Google. Διαβάστε όσα δεν γνωρίζετε για τον μεγάλο εφευρέτη Rene Laennec και το στηθοσκόπιο.

Ο Rene Laennec, όμως, ασχολήθηκε και με άλλες πτυχές της ιατρικής, εξελίσσοντας τις γνώσεις του χώρου σε ασθένειες, όπως η περιτονίτιδα και η κίρρωση. Μάλιστα, σε αυτόν οφείλεται η απόδοση του ελληνικού ονόματος «κίρρωση» στην ασθένεια του ήπατος, από την αρχαία ελληνική λέξη «κίρρος», που σημαίνει κιτρινωπός και αναφέρεται στο χαρακτηριστικό υπόχρωμα των ασθενών με ίκτερο. Επιπλέον, από την αγάπη του για τα ελληνικά, έδωσε την ονομασία «μελάνωμα» και περιέγραψε τη μετάσταση του μελανώματος στους πνεύμονες. Έπασχε από άσθμα και πέθανε από φυματίωση.

O Rene Laennec αποφοίτησε το 1804 και συνέχισε την έρευνά του ως μέλος ΔΕΠ του Συλλόγου της Ιατρικής Σχολής στο Παρίσι. Έγραψε πολλά άρθρα παθολογικής ανατομίας ήταν αφοσιωμένος στο Ρωμαιοκαθολικισμό. Εκτός από την ιατρική του ιδιότητα, ο Rene Laennec έχει και την ιδιότητα του εφευρέτη του στηθοσκοπίου που ανακάλυψε το 1816, ενώ εργαζόταν στο Hospital Necker! Ο Rene Laennec γεννήθηκε σε μία μικρή πόλη της Γαλλίας και στην ηλικία των 12 ετών βρέθηκε στη Ναντ μαζί με τον θείο του, Guillaime-François Laennec, που εργαζόταν στο φαρμακευτικό τμήμα ενός πανεπιστημίου.

Από μικρή ηλικία είχε δεξιότητες και μιλούσε εκτός από Γαλλικά, Γερμανικά και Αγγλικά. Πριν επιστρέψει στις σπουδές του 1799, ασχολήθηκε με ποίηση, χορό, ενώ μελέτησε και αρχαία ελληνικά. Ο Rene Laennec σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, δίπλα σε γνωστούς γιατρούς της εποχής του. Σύμφωνα με έναν θρύλο, η ιδέα για το στηθοσκόπιο του ήρθε όταν είδε παιδιά να παίζουν στο δρόμο με καλάμια… Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια για να μπει η εφεύρεση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.


Ο Rene Laennec σκέφτηκε να παρεμβάλλει μεταξύ του αυτιού και του ασθενούς, φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό.
Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους, ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς.
Αργότερα, το 1850 κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού. Ο Rene Laennec διετέλεσε Καθηγητής Ιατρικής στο College de France (1822) και Δ/ντής Κλινικής στο Hôpital de la Charite. Έπασχε από άσθμα και πέθανε από φυματίωση.

 


Δείτε εδώ όλα τα Doodle της Google.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε