Τρίτη, 11 Ιουν.
31oC Αθήνα

Απόπειρα δολοφονίας Ρόμπερτ Φίτσο: Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά το ολονύχτιο χειρουργείο

Απόπειρα δολοφονίας Ρόμπερτ Φίτσο: Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά το ολονύχτιο χειρουργείο
ΦΩΤΟ Reuters

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο ανέκτησε τις αισθήσεις του έπειτα από την πολύωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, μετά την απόπειρα δολοφονίας του από τον 71χρονο Γιούραϊ Τσίντουλα, συγγραφέα, ακτιβιστή και μέλος του φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά χθες Τετάρτη (15.05.2024) από σφαίρες καθώς χαιρετούσε πολίτες, ανέκτησε τις αισθήσεις του ύστερα από το ολονύχτιο χειρουργείο, μεταδίδουν ΜΜΕ της χώρας.

Μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα και οδηγήθηκε αμέσως στο χειρουργείο.

Ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «Dennik» έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού.

«Δεν απειλείται πλέον η ζωή του πρωθυπουργού», ανέφερε το βράδυ στο BBC ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τομάς Ταράμπα.

Νωρίτερα, η ζωή του Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση ή διευκρίνιση από εκείνη τη στιγμή.

Ο φερόμενος ως δράστης, Γιούραϊ Τσίντουλα, λογοτέχνης 71 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία και παραμένει υπό κράτηση. Ο Τσίντουλα είναι, επίσης, ακτιβιστής αλλά και μέλος του φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».

«Σοκαρισμένος» από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού του, είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τομάς Ταράμπα.

Τελευταίες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι η επιλογή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστριτσα αντί στην Μπρατισλάβα, ενδεχομένως να ήταν σωτήρια για τη ζωή του Ρόμπερτ Φίτσο.

Η απόπειρα δολοφονίας που «πάγωσε» την παγκόσμια κοινή γνώμη

Υπενθυμίζεται ότι πυροβολισμοί σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγο μετά από μία συνεδρίαση της κυβέρνησης στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 180 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASR.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας, ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, χαιρετούσε πολίτες έξω από το «Σπίτι του Πολιτισμού».

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ξαφνικά ακούστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροβολισμοί και ο Φίτσο φέρεται να τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς κατά του πρωθυπουργού, ο Γιούραϊ Τσίντουλα συνελήφθη κοντά στην πλατεία της Χάντλοβα.

«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του 71χρονου Τσίντουλα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γιούραϊ Τσίντουλα συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.

Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο «aktuality.sk», ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.

Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του Ρόμπερτ Φίτσο, απάντησε, «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις