Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ρωσία: 162 νεκροί και πάνω από 9.000 κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

κορονοϊός

Η Ρωσία κατέγραψε ακόμα 9.035 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 414.878.

Το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο πέθαναν άλλοι 162 άνθρωποι, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.855.

Ελπίδα από την χορήγηση πλάσματος από ασθενείς

Την ίδια ώρα, η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που ανάρρωσαν, σε αρρώστους που νοσηλεύονται με κορονοϊό, φαίνεται ότι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης, όπως αναφέρουν οι καθηγητές Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που παρουσιάστηκε σαν προδημοσίευση, αναφέρθηκε η ασφάλεια της μεθόδου σε 5.000 ασθενείς στους οποίους ο κορονοϊός είχε σοβαρές επιπτώσεις, και οι οποίοι νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομεία των Η.Π.Α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 66% αυτών ήταν άρρωστοι των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η εμφάνιση παρενεργειών τις πρώτες 4 ώρες μετά τη χορήγηση του πλάσματος ήταν <1%, κάτι που επιβεβαιώνει την ασφάλεια της θεραπείας.

Και δεύτερη μελέτη που επιβεβαιώνει τα καλά νέα

Στη δεύτερη μελέτη, που αν και είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα για την οποία έχουν αναφερθεί αποτελέσματα της θεραπείας με πλάσμα, μετείχαν μόνο 39 ασθενείς. Οι άρρωστοι αυτοί, που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, ήταν κατά 54% παχύσαρκοι (BMI>30) και το 18% ήταν καπνιστές.

Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων πριν οι ασθενείς λάβουν το πλάσμα ήταν 7 ημέρες, το 87% των ασθενών λάμβανε οξυγονοθεραπεία και το 10% ήταν διασωληνωμένοι. Το αποτέλεσμα της θεραπείας συγκρίθηκε με ασθενείς του ίδιου νοσοκομείου που δεν είχαν λάβει πλάσμα.

click4more: Κορονοϊός: Από αυτό το σημείο του σώματος μπαίνει κυρίως

Η χορήγηση πλάσματος οδήγησε σε σταθεροποίηση ή βελτίωση της κατάστασης των ασθενών όσον αφορά την ανάγκη τους για οξυγονοθεραπεία. Όμως το σημαντικότερο στοιχείο της μελέτης είναι ότι το πλάσμα οδήγησε το 81% των ασθενών, που δεν ήταν διασωληνωμένοι, σε μεγαλύτερη επιβίωση σε σχέση με τους ασθενείς που δεν έλαβαν πλάσμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις