Κόσμος

Ρωσία: Συνεχίζονται οι επαφές με ΗΠΑ για μελλοντικές ανταλλαγές κρατουμένων

Στην Ρωσία έφτασε νωρίτερα κι ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για επαφές υψηλού επιπέδου

Μετά την επιστροφή της Ρωσοαμερικανίδας Ξένια Καρελίνα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ρωσία, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι θέλουν να συνεχίσουν την συγκεκριμένη διαδικασία και στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία συζητούν ώστε να συνεχιστούν μελλοντικά οι ανταλλαγές κρατουμένων, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεννόησης των δύο χωρών για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων που είχαν φτάσει στο ναδίρ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Από την πλευρά του,  διευθυντής της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε σήμερα (11.04.2025) πως οι συζητήσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον θα συνεχιστούν σχετικά με ενδεχόμενες ανταλλαγές κρατουμένων.

«Ο διάλογος με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχιστεί, βέβαια, σε σχέση με διαφορετικές θεματικές», δήλωσε ο Ναρίσκιν, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχιση αυτών των ανταλλαγών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Μία Ρωσοαμερικανίδα εργαζόμενη σε σπα, η Ξένια Καρελίνα, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 ετών στη Ρωσία, ανταλλάχθηκε χθες Πέμπτη (10.04.2025), με τον Άρθουρ Πετρόφ, τον οποίο κατηγόρησαν οι ΗΠΑ για παγκόσμιο κύκλωμα λαθρεμπορίας για την εξαγωγή ευαίσθητων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που προορίζονταν για τον ρωσικό στρατό.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, μετέδωσε πως ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ, έφθασε στην Ρωσία.

Ο ιστότοπος Axios είχε μεταδώσει νωρίτερα, επικαλούμενος πηγή που γνώριζε για το ταξίδι του Αμερικανού αξιωματούχου και την επιβεβαίωση της μετακίνησης αυτής μέσω των στοιχείων του FlightRadar, ότι ο Γουίτκοφ βρίσκεται στην Ρωσία και αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τυχόν συνάντηση του Πούτιν με τον Γουίτκοφ, αν τέτοια συνάντηση ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ρώσου προέδρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πυρά» από το Ισραήλ για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά – «Είναι μια ανταμοιβή για τη τζιχαντιστική Χαμάς»
«Το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί κανένα αποσπασματικό και φανταστικό κείμενο που επιχειρεί να το αναγκάσει να αποδεχτεί αδικαιολόγητα σύνορα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ 2
Μαχμούντ Αμπάς: Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Βρετανία είναι ένα «ουσιαστικό και αναγκαίο βήμα»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μιλά για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ειρήνη, ενώ ένας σκληροπυρηνικός Ισραηλινός υπουργός αντιδρά καλώντας σε άμεση προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς
Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος - «Η Χαμάς δεν έχει κανένα μέλλον, ούτε σε κυβέρνηση ούτε στην ασφάλεια» λέει ο Κιρ Στάρμερ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι η Μεγάλη Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
28