Κόσμος

Ρουμανία και Βουλγαρία μπήκαν στην ζώνη Σένγκεν

Τα αεροδρόμια στη Σόφια και στο Βουκουρέστι ήραν σήμερα τους ελέγχους διαβατηρίων για εκείνους που έφθαναν από ή αναχωρούσαν για τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν μερικώς στην ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, Σένγκεν.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης καθώς η Αυστρία αντιτέθηκε στην πλήρη ένταξή τους– και έτσι δεν περιλαμβάνονται ακόμη οι χερσαίες μετακινήσεις–λέγοντας ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης, Καλίν Στογιάνοφ, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Βουλγαρία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος της Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι τα σημεία συνοριακών ελέγχων θα καταργηθούν για ανθρώπους και αγαθά που ταξιδεύουν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα αναμένει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα φέτος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς την “μεγάλη επιτυχία για τις δύο χώρες” και δήλωσε ότι “μαζί χτίζουμε μια ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας”.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ενταχθεί σε περιφερειακή αστυνομική δύναμη μαζί με την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία για να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική ροή.

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης (Frontex) της ΕΕ είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών συνοριοφυλάκων και των συνοριοφυλάκων των κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει τον αριθμό των αξιωματικών της στη Βουλγαρία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αριθμού των ατόμων που περνούν στο μπλοκ από την Τουρκία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Το ρίσκο που παίρνει ο Τραμπ με το τελεσίγραφο προς το Ιράν και τη νέα «κόκκινη γραμμή»
Εάν ο πρόεδρος διατάξει επίθεση στα εργοστάσια, είναι πιθανό να προκαλέσει τα πιο έντονα ιρανικά αντίποινα μέχρι σήμερα, τα οποία θα μπορούσαν να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου
τραμπ
Σύγκρουση αεροπλάνου με πυροσβεστικό στο αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης - Νεκροί ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του σκάφους
Οι πρώτες εικόνες από το σημείο δείχνουν ότι το πιλοτήριο του αεροσκάφους να έχει διαλυθεί - Το περιστατικό σημειώθηκε αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης
Μεγάλες οι ζημιές στο αεροπλάνο
Ανανεώθηκε πριν 59 λεπτά
9
Εντείνεται η ανησυχία για την επόμενη φάση του πολέμου στη Μέση Ανατολή - Θάνατος και απειλές με «φόντο» τα Στενά του Ορμούζ
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται για πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ιράν και θέτει έξι όρους την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Μάρκ Ρούτε, δηλώνει «απόλυτα πεπεισμένος» πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα καταφέρει να ξανανοίξει τα Στενά του Ορμούζ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή 6