Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαρλ Μισέλ: Η απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια βάζουν «μπουρλότο» στο Κυπριακό

Σαρλ Μισέλ: Η απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια βάζουν «μπουρλότο» στο Κυπριακό

Πιο ξεκάθαρος για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην προκλητική απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «δυο κράτη» στην Κύπρο, δεν θα μπορούσε να είναι ο Σαρλ Μισέλ. Επικοινωνία του Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι ανακοινώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις, υπογραμμίζει ο Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη τόνισε την αλληλεγγύη προς την Κύπρο.

«Υπογράμμισα την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές συνομιλίες επίλυσης. Η λύση δύο κρατών δεν υφίσταται.

Είναι απαραίτητο να τηρούνται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», έγραψε σε tweet ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

https://twitter.com/eucopresident/status/1418496801439731712?s=20

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σαρλ Μισέλ για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας, κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα, ζητώντας την ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να υπάρξει αναστροφή τους.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε πρόσφατα με τον Τούρκο Πρόεδρο, οπότε είχε προβεί σε παραστάσεις προκειμένου να αποφευχθούν προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ο κ. Μισέλ διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι ο ίδιος βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως και η ΕΕ θα αντιδράσει περαιτέρω αναλόγως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις