Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σε διαθεσιμότητα έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Ντάνιελ Προυντ

Σε διαθεσιμότητα έξι μήνες μετά τη δολοφονία του Ντάνιελ Προυντ

Το περιστατικό δεν ήταν, εκ των πραγμάτων, φαίνεται πως δεν ήταν ικανό από μόνο του να οδηγήσει στη διαθεσιμότητα των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη σύλληψη (που κατέληξε σε θάνατο) του Ντάνιελ Προυντ. Η δημοσιοποίηση του βίντεο όμως, ήταν.

Ένα βίντεο εξοργιστικό, που καταγράφει ακόμη μια δολοφονία (ουσιαστικά) από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια σύλληψης. Αλλά από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγιναν όπλα, οι αστυνομικοί δεν είχαν απομακρυνθεί.

Αυτό έγινε μόλις χθες και αφού η οικογένεια του 41χρονου Προυντ έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από κάμερα που είχε στη στολή του ένας από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο περιστατικό.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από την οικογένεια Προυντ, η οποία ζήτησε να συλληφθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν

Ήταν 23 Μαρτίου (σ.σ. σχεδόν δυο μήνες πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ) όταν ο αδερφός του 41χρονο Ντάνιελ Προυντ τηλεφώνησε στην αστυνομία για βοήθεια. Ο Προυντ βρέθηκε να περπατά γυμνός μέσα στο χιόνι σε περιοχή του Ρότσεστερ, στη Νέα Υόρκη.

Στο βίντεο φαίνεται ομάδα αστυνομικών να βάζουν στο κεφάλι του Προυντ μια λινή κουκούλα, την ώρα που τον έχουν ακινητοποιήσει γυμνό στο δρόμο, ενώ γύρω τους πέφτει χιόνι. Φαίνεται επίσης ένας αστυνομικός να βάζει μια λινή κουκούλα, γνωστή και ως “spit hood” στο κεφάλι του Προυντ, προκειμένου να μην πέσει πάνω στους αστυνομικούς σάλιο από το θύμα, το οποίο έφτυνε και έλεγε ότι έχει μολυνθεί από κορονοϊό.

Ο Προυντ ακούστηκε να λέει: «Βγάλτε το αυτό από το κεφάλι μου!» και «Προσπαθείτε να με σκοτώσετε», τότε οι αστυνομικοί απάντησαν: «Ηρέμησε» και «σταμάτα να φτύνεις». Στη συνέχεια ένας αστυνομικός φαίνεται να γονατίζει στην πλάτη του Προυντ ο οποίος πλέον είναι σιωπηλός και κάποιος ακούγεται να λέει: «Ξεκίνα ανάνηψη». Λίγα λεπτά αργότερα ο Προυντ μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο.

Click4more Σοκ χωρίς τέλος στις ΗΠΑ: Έβαλαν σακούλα στο κεφάλι γυμνού άνδρα κατά τη σύλληψη – Κατέληξε νεκρός

Ο 41χρονος άνδρας παρέμεινε σε κώμα και πέθανε μία εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο. Ο ιατροδικαστής έχει χαρακτηρίσει το θάνατό του ανθρωποκτονία, που προκλήθηκε από «ασφυξία λόγω σωματικού περιορισμού».

Ο πατέρας πέντε παιδιών, κάτοικος Σικάγο, είχε πάει στο Ρότσεστερ να επισκεφθεί τον αδελφό του Τζο. Σύμφωνα με την οικογένεια του, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Ο Τζο Προυντ επεσήμανε ότι κάλεσε την αστυνομία διότι ανησύχησε όταν ο αδελφός του έφυγε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ. «Έκανα μια κλήση για να βοηθήσουν τον αδελφό μου, όχι για να τον λιντσάρουν», τόνισε.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο από τη σύλληψη του 41χρονου Προυντ «φούντωσε» την οργή για την αυξανόμενη αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Διαδηλώσεις έγιναν τόσο στο Ρότσεστερ, μια πόλη 200.000 κατοίκων κοντά στη λίμνη Οντάριο, όσο και στην Times Square όπου την Πέμπτη δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ζητώντας δικαιοσύνη για τον Προυντ και μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Η δήμαρχος και ο διοικητής της αστυνομίας του Ρότσεστερ δέχονται επικρίσεις επειδή δεν έδρασαν μέχρι να δημοσιοποιηθεί το βίντεο, σχεδόν έξι μήνες μετά το συμβάν.

«Η αστυνομία μας, το σύστημά μας παροχής ψυχολογικής βοήθειας, η κοινωνία μας και εγώ απογοητεύσαμε τον Ντάνιελ Προυντ», δήλωσε η δήμαρχος του Ρότσεστερ, Λόβελι Ουόρεν, μαύρη και η ίδια όπως και το θύμα. «Νιώθω βαθιά θλίψη και οργή για όλες τις αποτυχίες που οδήγησαν στον θάνατό του», πρόσθεσε.

Η Ουόρεν εκτίμησε ότι «ο θεσμικός και συστημικός ρατσισμός» οδήγησαν στον θάνατο του Προυντ, όμως υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε τις συνθήκες του θανάτου του μέχρι τον Αύγουστο.

Ο διοικητής της αστυνομίας του Ρότσεστερ, επίσης μαύρος, ο Λαρόν Σίνγκλετερι, δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το συμβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις