Κυριακή, 5 Μαΐ
21oC Αθήνα

Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Μεξικό – Δύο νεκροί

Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο Μεξικό – Δύο νεκροί

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον σεισμό των 6,9 Ρίχτερ που έπληξε το Μεξικό το πρωί της Πέμπτης (22.09.2022). Την δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή η κυβερνήτης του Μεξικού Κλαούντια Σάινμπαουμ, με ανάρτησή της στο Twitter. 

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού ήταν στην πολιτεία Μιτσοακάν, στο δυτικό τμήμα του Μεξικού, 84 χιλιόμετρα από την πόλη Κοαλκομάν, διευκρίνισε η σεισμολογική υπηρεσία. Ο σεισμός της περασμένης Δευτέρας, από τον οποίο σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, είχε επίσης επίκεντρο στην ίδια πολιτεία.

Δείτε φωτογραφίες:

Ο σημερινός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην πόλη του Μεξικού όπου ζουν 22 εκατομμύρια άνθρωποι, όπου – σύμφωνα με την κυβερνήτη Κλαούντια Σάινμπαουμ – ήταν και τα δύο θύματα. «Στους 2 ανέρχονται οι νεκροί μετά τον σεισμό στην Πόλη του Μεξικού. Από την Κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού στηρίζουμε τους οικείους τους και τους προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας» αναφέρει η Κλαούντια Σάινμπαουμ, σε ανάρτησή της στο Twitter. 

Τα δύο θύματα του σεισμού στην πόλη του Μεξικού είναι μια γυναίκα, που έχασε την ζωή της από πτώση στις σκάλες του σπιτιού της όταν σήμανε ο αντισεισμικός συναγερμός, και ένας άνδρας επίσης έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Νωρίτερα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών και είχε εστιακό βάθος 20,7 χιλιομέτρων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. 

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά τη σεισμική δόνηση των 7,7 βαθμών που συγκλόνισε τη χώρα τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, επέτειο των φονικών σεισμών του 1985 και του 2017. Πολύς ήταν ο κόσμος που αναστατώθηκε από τον ισχυρό σεισμό και βγήκε στον δρόμο ακόμα και με τις πιτζάμες του.

Δείτε φωτογραφίες:

Κάποιοι μάλιστα είχαν την ψυχραιμία να καταγράψουν σε βίντεο την σεισμική δόνηση και να τα ανεβάσουν στα social media. Το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό, στο οποίο από την ένταση της δόνησης… κουνιέται η ταμπέλα καταστήματος. 

Δείτε βίντεο:

Απίθανη σύμπτωση

Η δήμαρχος του Μεξικού δήλωσε ότι ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη για να καταγράψουν ενδεχόμενες ζημιές. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 84 χιλιομέτρων από την πόλη Κοαλκομάν, διευκρίνισε η σεισμολογική υπηρεσία της χώρας.

Το επίκεντρο του σεισμού της Δευτέρας, μεγέθους 7,7 βαθμών, εντοπίστηκε στην Μιτσοακάν, κοντά στην ακτή στον Ειρηνικό. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πολιτεία Κολίμα και περίπου 3.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με την σεισμολογική υπηρεσία.

Ο σεισμός της Δευτέρας σημειώθηκε την ίδια μέρα με δύο άλλους φονικούς σεισμούς που είχαν σημειωθεί στο Μεξικό το 1985 και το 2017, κατά μία απίθανη σύμπτωση.

Επίσης η δόνηση της Δευτέρας συγκλόνισε την πρωτεύουσα της χώρας 46 λεπτά μετά την συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε άσκηση ετοιμότητας για σεισμούς που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας στις 19 Σεπτεμβρίου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2017 συνολικά 369 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό 7,1 βαθμών και ολόκληρα κτίρια κατέρρευσαν στο κέντρο του Μεξικού.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1985 περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σεισμό 8,1 βαθμών που συγκλόνισε το κέντρο της πρωτεύουσας.

Η πιθανότητα να σημειωνόταν τρίτος σεισμός στις 19 Σεπτεμβρίου φέτος ήταν 0,000751%, σύμφωνα με τον επιστήμονα Χοσέ Λούις Ματέος, τον οποίο επικαλέστηκαν οι μεξικανικές εφημερίδες.

“Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό στοιχείο που να μας λέει ότι η 19η Σεπτεμβρίου είναι μια ειδική ημέρα για την πρόκληση σεισμού”, σημείωσε η δήμαρχος του Μεξικού, η οποία είναι φυσικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις