Site icon NewsIT
12:18 | 30.07.25

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Ανησυχία για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Borei-A

Φωτογραφία αρχείου / EPA / KIRILL IODAS

Newsit Newsroom

Φόβοι ότι τα κύματα του τσουνάμι μπορεί να πλήξουν τη βάση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του ρωσικού στόλου

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Ρωσία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Καμτσάτκα. Το τσουνάμι που προκλήθηκε έπληξε τη Σέβερο-Κουρίλσκ με κύματα άνω των 3 μέτρων – το πιο ισχυρό κύμα έφτασε τα 5 μέτρα, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Την ίδια ώρα, αυξημένη ανησυχία επικρατεί για τη βάση των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων κλάσης Borei-A, η οποία βρίσκεται στην ίδια χερσόνησο στην Ρωσία, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση για ζημιές, αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα κάνουν λόγο για πιθανές φθορές στις εγκαταστάσεις της βάσης. Οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πλημμύρας από τα κύματα του τσουνάμι – κάτι που θα αποτελούσε σοβαρό πλήγμα για τον Στόλο του Ειρηνικού.

Το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων K-549 Knyaz Vladimir κλάσης Borei (Project 955A) / Φωτογραφία αρχείου / EPA / ANATOLY MALTSEV

Τα Borei-A αποτελούν την καμάρα του ρωσικού ναυτικού. Είναι υποβρύχια τέταρτης γενιάς, εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα όργανα πλοήγησης, σόναρ και πυραυλικά συστήματα. Φέρουν 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, με ικανότητα εκτόξευσης ακόμη και εν κινήσει.

Πηγή: OnAlert.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version