Κόσμος

Σλοβενία: Μουσείο…υποκλοπών της κομμουνιστικής περιόδου

Πρόσβαση σε ένα διαφορετικό αξιοθέατο θα αποκτήσουν στο εξής οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες στη Σλοβενία, ένα Μουσείο ...υποκλοπών!

Στη Σλοβενία ανακαλύφθηκαν μυστικές αίθουσες τηλεφωνικής παρακολούθησης της κομμουνιστικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης του διάσημου ξενοδοχείου Jama.

Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος, το οποίο μοιάζει πολύ με έναν πρώην κατασκοπευτικό κόμβο, αριθμούν αρκετά δωμάτια και η πρόσβαση στο ξενοδοχείο μπορεί να γίνει από τις σπηλιές. Τα κρυφά δωμάτια παρακολούθησης ανακαλύφθηκαν το 2017, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν συμπεριληφθεί στα αρχικά σχέδια του ξενοδοχείου.

Σλοβενία: Εποχή Τίτο

Το ξενοδοχείο Jama χτίστηκε το 1971, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου γιουγκοσλαβικής οικοδομικής άνθισης και σε αυτό διέμειναν πολλοί πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Αφέθηκε να καταρρεύσει μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά σώθηκε και άνοιξε εκ νέου πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Μάριαν Μπατάγκελι (Marjan Batagelj), γενικό διευθυντή του τουριστικού γραφείου Postojnska Jama, σε μια από τις πλευρικές εισόδους στο ξενοδοχείο ανακαλύφθηκε μια μυστική πόρτα κατά την ανακαίνιση.

Πίσω από την πόρτα ήταν ένας κόσμος από το παρελθόν, εξοπλισμένος με έπιπλα από τη δεκαετία του 1970, κιβώτια για την αποθήκευση κασετών και τερματικά τηλεφώνου που συνδέονταν με τις γραμμές του ξενοδοχείου και πέρα από αυτό.

Η αστυνομία ήταν η πρώτη που εξέτασε τα κτίρια, ακολούθησαν υπαλλήλοι της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Σλοβενίας (SOVA) και των εθνικών αρχείων.

Ο εξοπλισμός και τα έπιπλα έμειναν πίσω, ενώ τα έγγραφα και οι κασέτες μεταφέρθηκαν στα αρχεία με αντίγραφα για τις ανάγκες του μουσείου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να ακούνε επιλεγμένες ηχογραφήσεις για το τι πιστεύεται ότι συνέβη σε αυτά τα δωμάτια. Μόνο έξι άτομα θα μπορούν να τα επισκέπτονται κάθε φορά.

“Δεν εξαρτάται από εμάς να ψάξουμε για την αλήθεια, αποφασίσαμε να φέρουμε εμπειρογνώμονες και να τους αφήσουμε να εξηγήσουν πώς λειτουργεί αυτός ο εξοπλισμός. Αν δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία – με την εξαίρεση μιας ενιαίας στρατιωτικής ταινίας – δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα δωμάτια ήταν που χρησιμοποιούταν για υποκλοπές”, δήλωσε ο Μπατάγκελι, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να καταλήξουν μόνοι τους σε συμπεράσματα.

Τα Σπήλαια Ποστόινα με μήκος 20,5 χλμ. ανακαλύφθηκαν το 17ο αιώνα, και διαθέτουν τρενάκι μεταφοράς των επισκεπτών από το 1872. Οι τουρίστες μπορούν να ανέβουν στο διπλής κατεύθυνσης τρενάκι και να διανύσουν 3,5 χλμ. τούνελ, ενώ 1,5 χλμ. θα περπατήσουν

Στο σκοτάδι τους διαμένει ο “Πρωτέας”, ένα είδος τυφλής αμφίβιας “σαλαμάνδρας”, που μπορεί να παραμείνει χωρίς τροφή 14 χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4