Κόσμος

Σλοβενία: Νέος πρωθυπουργός ο Μάριαν Σάρετς

Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας είναι πλέον ο Μάριαν Σάρετς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις έντεκα εβδομάδων.

Ο Σάρετς, 40χρονος πρώην ηθοποιός που εξελέγη δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης και αναφέρεται συχνά και θερμά στο παράδειγμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξασφάλισε 55 ψήφους σε σύνολο 90 εδρών της Εθνοσυνέλευσης. Σχημάτισε έναν συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν πέντε κόμματα της κεντροαριστεράς και θα έχει την υποστήριξη, χωρίς να συμμετέχει σε αυτόν, του αριστερού κόμματος Levika, το οποίο ψήφισε υπέρ της εκλογής του ως πρωθυπουργού.

«Έχω το θάρρος και την επιμονή και δεν φοβάμαι να αναλάβω την ευθύνη να συμβάλω στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας», δήλωσε κατά την ομιλία του για την ανάληψη των καθηκόντων του ενώπιον των βουλευτών, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του να διατηρήσει τη Σλοβενία στον «σκληρό πυρήνα της ΕΕ».

Ο Σάρετς, το κόμμα του οποίου που είχε έρθει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουνίου κατάφερε να επιβληθεί μετά την αποτυχία του συντηρητικού Γιάνεζ Γιάνσα, το κόμμα του οποίου είχε έρθει πρώτο, να συγκεντρώσει πλειοψηφία έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία εμπνευσμένη από τον Ούγγρο δεξιό εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, του οποίου είναι σύμμαχος.

Ο Σάρετς διαδέχεται τον (κεντροαριστερό) Μίρο Τσέραρ, έναν από τους νέους συμμάχους του στον συνασπισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο μαζικός τουρισμός «χτυπά» και την Ανταρκτική – Ο οικολογικός κίνδυνος και η ταχύτερη τήξη των πάγων
Η τελευταία παρθένα περιοχή του πλανήτη αποδυναμώνεται – Έρευνα προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αντίκτυπο των επισκεπτών και των επιστημονικών αποστολών, που επιταχύνουν την τήξη των πάγων
Φωτογραφία αρχείου
Πώς ο ένας γαμπρός του εξαπάτησε τον άλλον για να αγοράσει πολυτελές γιοτ που βρίσκεται στο Πέραμα
Σύμφωνα με τους NYT o σύζυγος της Τίφανι Τραμπ έστησε επιχείρηση με τον ξάδερφό του και έπεισε τον μπατζανάκη του και σύζυγο της Ιβάνκα να αγοράσει ημιτελές γιοτ που βρίσκεται στην Ελλάδα για 2,5 εκ. δολάρια, ένα υπέρογκο ποσό πάνω από την πραγματική του αξία
Η Τίφανι Τραμπ, στην πρώτη σειρά δεξιά, και ο σύζυγός της Μάικλ Μπούλος, η Ιβάνκα Τραμπ, στην πρώτη σειρά στο κέντρο, και ο σύζυγός της Τζάρετ Κούσνερ