Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σρι Λάνκα: «Μπούκαραν» στο γραφείο του πρωθυπουργού οι οργισμένοι διαδηλωτές

Σρι Λάνκα: «Μπούκαραν» στο γραφείο του πρωθυπουργού οι οργισμένοι διαδηλωτές

Μπορεί ο πρόεδρος να το… έσκασε και στη θέση του να μπήκε ο πρωθυπουργός αλλά αυτό δεν ήταν ούτε καν αρκετό για να καταλαγιάσει την οργή του κόσμου στη Σρι Λάνκα. Και μετά το προεδρικό μέγαρο, οι διαδηλωτές «μπούκαραν» και στο γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Οι εικόνες χάους συνεχίζονται στη Σρι Λάνκα, με χιλιάδες διαδηλωτές να εισβάλλουν την Τετάρτη (13.07.2022) στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μερικές ώρες μετά τον διορισμό του ως προσωρινού προέδρου.

Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και του στρατού να τους σταματήσουν, το πλήθος εισέβαλε στο κτίριο, μπήκε σε όλους τους χώρους, ύψωσε σημαίες. Δεν τους σταμάτησαν ούτε τα δακρυγόνα και τα κανόνια εκτόξευσης νερού!

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει τον διορισμό από τον αρχηγό του κράτους Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που διέφυγε στις Μαλδίβες, του Βικρεμεσίνγκε ως προσωρινού προέδρου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Βικρεμασίνγκε ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.

«Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως προσωρινός πρόεδρος», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία».

«Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη δημοκρατία», είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία του πρωθυπουργού.

Και στην τηλεόραση

Διαδηλωτές παρεμπόδισαν, επίσης, τη λειτουργία του κυριότερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου.

Ένας άνδρας εισέβαλε στο στούντιο του δικτύου Rupavahini στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής και έδωσε εντολή να μεταδίδονται μόνο ειδήσεις σχετικές με τις διαδηλώσεις.

Η μετάδοση της εκπομπής διακόπηκε και στη θέση της μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις