Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στίγκλιτς: Η Γερμανία κρατάει όμηρο όλο τον κόσμο μετά την άρνηση να άρει την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού

Στίγκλιτς: Η Γερμανία κρατάει όμηρο όλο τον κόσμο μετά την άρνηση να άρει την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού

Επίθεση στη Γερμανία αναφορικά με τη στάση της για τα εμβόλια εξαπέλυσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γιόζεφ Στίγκλιτς.

Ο κ. Στίγκλιτς κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να άρει προσωρινά την πατέντα των εμβολίων κορονοϊού που αναπτύχθηκαν στη Γερμανία, διότι με την άκαμπτη στάση της κρατά όμηρο ολόκληρο τον κόσμο.

«Το σκόπιμα περιπεπλεγμένο δίκτυο ευρεσιτεχνιών, πνευματικών δικαιωμάτων και επιχειρηματικών απορρήτων πρέπει να καταργηθεί. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε επαρκώς τον παγκόσμιο πληθυσμό και να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ιδίως στις φτωχότερες χώρες», γράφει σε άρθρο του ο Στίγκλιτς, το οποίο φιλοξενείται από την εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

«Τα περισσότερα βιομηχανικά κράτη έχουν από καιρό συμφωνήσει να κάνουν μια εξαίρεση για το εμβόλιο. Είναι όμως ιδίως η γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ εκείνη η οποία αντιτίθεται σε μια λύση. Το οικονομικό κόστος αυτής της στενοκεφαλιάς θα είναι τεράστιο, για να μην αναφερθώ στις απώλειες ζωών. Με την άκαμπτη θέση της, η Γερμανία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ουσιαστικά παίρνει όμηρο ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Στο θέμα της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια του κορονοϊού, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στις εταιρείες των ιδιαίτερα περιζήτητων εμβολίων mRNA, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής εταιρείας Biontech. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της άρσης, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προμήθειας έτοιμων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

«Ο ισχυρισμός ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν την ικανότητα να παράγουν εμβόλια για τον κορονοϊό περιέχει εντελώς ρατσιστικούς και νεοαποικιοκρατικούς υπαινιγμούς. Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει γρήγορα τη θέση της. Ειδικά επειδή η Γερμανίδα καγκελάριος διακινδυνεύει σήμερα να υπονομεύσει την καλή παγκόσμια φήμη της και ίσως ακόμη και την πολιτική της κληρονομιά στην τελευταία φάση της 16χρονης θητείας της», γράφει επίσης ο Στίγκλιτς στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Οι χώρες της ομάδας των G7 αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να διανείμουν 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου σε φτωχότερες χώρες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός ανέρχεται σε οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους, ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του Γιόζεφ Στίγκλιτς, θεωρούν ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι επαρκής.

Γι αυτό και ο διαπρεπής οικονομολόγος τονίζει εν κατακλείδι στο άρθρό του: «Έως ότου η γερμανική πλευρά αλλάξει τη θέση της, η πανδημία θα μαίνεται ανεξέλεγκτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις