Παρασκευή, 14 Ιουν.
31oC Αθήνα

«Στην Γαλλία, η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με το Ιράν» – H απάντηση στην Τεχεράνη για τα σκίτσα του Charlie Hebdo

«Στην Γαλλία, η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με το Ιράν» – H απάντηση στην Τεχεράνη για τα σκίτσα του Charlie Hebdo

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, μετά την κλήση του Γάλλου επιτετραμμένου στην Τεχεράνη για τα σκίτσα που δημοσίευσε χθες (04.01.2023) η σατιρική εφημερίδα, Charlie Hebdo, δίνει ηχηρή απάντηση στο Ιράν, λέγοντας πως «καλά θα κάνει να κοιτάξει τι συμβαίνει στο σπίτι του, πριν επικρίνει την Γαλλία».

«Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι στην Γαλλία η ελευθερία του Τύπου υπάρχει, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει στο Ιράν και ότι αυτή η ελευθερία εποπτεύεται από έναν δικαστή εντός του πλαισίου της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πράγμα που είναι κάτι που το Ιράν αναμφίβολα δεν γνωρίζει καλά», είπε προσθέτοντας ότι στην Γαλλία δεν υπάρχουν νόμοι περί βλασφημίας.

Η σατιρική εφημερίδα δημοσίευσε δεκάδες σκίτσα που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο διαγωνισμού τον Δεκέμβριο, κατά την κορύφωση του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν. Όλα δημοσιεύτηκαν σε ειδική έκδοση για την επέτειο της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία του στις 7 Δεκεμβρίου 2015 από άνδρες που δήλωσαν ότι ενεργούσαν στο όνομα της Αλ Κάιντα, ως εκδίκηση για την απόφαση της εφημερίδας να δημοσιεύσει τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Τα σκίτσα του Charlie Hebdo προκάλεσα οργή, με τον Ιρανό υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν να προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση, ότι το Ιράν θα αντιδράσει μετά την δημοσίευση σκίτσων υβριστικών προς τον ανώτατο ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην γαλλική κυβέρνηση να υπερβεί τα εσκαμμένα. Έχει σαφώς επιλέξει τον κακό δρόμο», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας από την γαλλική κυβέρνηση ευθύνες για δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, προβάλλοντας έτσι στην Γαλλία την οικεία για το Ιράν ταύτιση καθεστώτος και Τύπου.

Έκλεισε το Γαλλικό Ινστιτούτο Έρευνας στην Τεχεράνη

Στο μεταξύ, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ανακοίνωσε το κλείσιμο του Γαλλικού Ινστιτούτου Ερευνας στο Ιράν (IFRI) αντιδρώντας στην δημοσίευση των σκίτσων του Χαμενεΐ.

Ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι «θέτει τέλος στις δραστηριότητες του IFRI ως πρώτο βήμα» της ιρανικής απάντησης στην δημοσίευση των σκίτσων.

Το IFRI συνδέεται με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και ιδρύθηκε το 1983 από την ένωση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Αποστολής στο Ιράν (DAFI, ιδρύθηκε το 1897) και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ιρανολογίας της Τεχεράνης, που ιδρύθηκε το 1947.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνας είχε κλείσει επί πολλά χρόνια και επαναλειτούργησε υπό την προεδρία του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί (2013-2021) σε ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Γαλλία και το Ιράν.

Το Ινστιτούτο περιλαμβάνει μία πλούσια βιβλιοθήκη που χρησιμοποιείται από τους φοιτητές της γαλλικής γλώσσας και τους ιρανούς πανεπιστημιακούς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις