Στο εξωτερικό αναζητούν λύση οι Πολωνές μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας τον προηγούμενο μήνα, που αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο τη νομοθεσία για τις αμβλώσεις, ουσιαστικά απαγορεύοντάς τες εντελώς, τα τηλεφώνα των οργανώσεων που βοηθούν τις γυναίκες που έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την κύησή τους χτυπούν πολύ πιο συχνά. «Παρατηρούμε μεγάλη αύξηση στα τηλεφωνήματα. Τριπλάσια σε σχέση με πριν», δήλωσε η Ούλα Μπέρτιν, εθελόντρια σε ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την Ciocia Basia (Θεία Βάσια), μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Βερολίνο που στηρίζει τις Πολωνές που θέλουν να πάνε στη Γερμανία για να κάνουν άμβλωση, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιδεινώνει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας.

Συντασσόμενο με την επιθυμία του κυβερνώντος, συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) το δικαστήριο απαγόρευσε τις αμβλώσεις σε περίπτωση δυσμορφίας του εμβρύου.

Ακόμη κι αν δεν έχει τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Δικαστηρίου, οι γιατροί είναι πιο επιφυλακτικοί να κάνουν αμβλώσεις φοβούμενοι τις κυρώσεις.

Η ΜΚΟ έλαβε τηλεφωνήματα από γυναίκες «που είχαν ήδη κανονίσει να προχωρήσουν σε άμβλωση στην Πολωνία, όμως πλέον κανείς δεν δέχεται να το κάνει», εξήγησε η Μπέρτιν. «Αυτές οι γυναίκες είναι εξουθενωμένες ψυχικά, τραυματισμένες».

«Τιμωρούνται διπλά διότι το παιδί που περίμεναν αποδείχθηκε ότι είναι άρρωστο και πιθανότατα δεν θα επιβιώσει και παρόλα αυτά τις αναγκάζουν να το γεννήσουν. Είναι ένα συναισθηματικό βασανιστήριο», κατήγγειλε.

Άλλες οργανώσεις παρατηρούν αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια, παρά τις δυσκολίες μετακίνησης από τη μια χώρα στην άλλη εξαιτίας της πανδημίας covid-19.

Η Άμβλωση χωρίς Σύνορα (AWB), μια πολυεθνική ένωση ΜΚΟ, επεσήμανε ότι μετά την απόφαση του Δικαστηρίου βοήθησε 40 Πολωνές να πάνε στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση ή προετοίμασε το ταξίδι τους. Αριθμός που είναι διπλάσιος σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Μάρα Κλαρκ της AWB, η ξαφνική αύξηση των αιτήσεων από την Πολωνία οφείλεται και στο γεγονός ότι στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, το πλήθος φώναζε «το όνομα και το τηλέφωνο της οργάνωσης».

Click4more: Πολωνία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

Οι εναλλακτικές που αναζητούν οι Πολωνές

Το δίκτυο προσφέρει πληροφορίες στις Πολωνές για να κάνουν άμβλωση με τη χρήση χαπιών, στο σπίτι, κάτι που επισήμως ούτε απαγορεύεται ούτε επιτρέπεται, καθώς η σχετική νομοθεσία είναι πολύ παλιά και δεν λαμβάνει υπόψη της την περίπτωση.

Για τις γυναίκες που χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, η AWB προσφέρει πρακτική και οικονομική στήριξη, βοηθώντας τες να κάνουν άμβλωση στην Αυστρία, τη Βρετανία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία.

Η Κάσια Ρόζακ, της ολλανδικής οργάνωσης Abortion Network Amsterdam, δήλωσε ότι έλαβε πρόσφατα πολλά τηλεφωνήματα από γυναίκες που περίμεναν να κάνουν νόμιμα άμβλωση σε πολωνικά νοσοκομεία, όμως «τις άφησαν στην τύχη τους». «Χρειάστηκε να αναζητήσουν άλλη λύση», εξήγησε.

Η Πολωνία, μια βαθιά καθολική χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει μια από τις πλέον περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη.

Κάθε χρόνο στη χώρα γίνονται λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φεμινιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι παράνομα ή στο εξωτερικό γίνονται περίπου 200.000 ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Και 90 μέρες μετά τον εμβολιασμό με Moderna υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό

Κορονοϊός: Και 90 μέρες μετά τον εμβολιασμό με Moderna υπάρχουν αντισώματα στον οργανισμό

Το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας Moderna για τον κορονοϊό παρήγαγε αντισώματα τα οποία εξακολουθούσαν να υπάρχουν για 90 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, μια θετική είδηση την ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Δωρεάν και εθελοντικά το εμβόλιο στην Πορτογαλία από τον  Ιανουάριο

Κορονοϊός: Δωρεάν και εθελοντικά το εμβόλιο στην Πορτογαλία από τον Ιανουάριο

Τα σχέδια της για το εμβόλιο του κορονοϊού αποκάλυψε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας τονίζοντας πως θα εμβολιάσει δωρεάν και σε εθελοντική βάση τον πληθυσμό, ελπίζοντας ... Διαβάστε περισσότερα
Ξέσπασμα Βέμπερ κατά Τουρκίας: «Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν – Να συζητήσουμε το θέμα των κυρώσεων»

Ξέσπασμα Βέμπερ κατά Τουρκίας: «Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν – Να συζητήσουμε το θέμα των κυρώσεων»

Άστραψε και βρόντηξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ για τις τακτικές της Τουρκίας τονίζοντας ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των κυρώσεων. ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Άνοιξαν και πάλι μετά τον Οκτώβριο εστιατόρια και καταστήματα στην Τσεχία

Κορονοϊός: Άνοιξαν και πάλι μετά τον Οκτώβριο εστιατόρια και καταστήματα στην Τσεχία

Στην… κανονικότητα επέστρεψαν οι πολίτες στην Τσεχία για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, καθώς χαλάρωσαν τα μέτρα για την πανδημία, ενόψει των Χριστουγέννων. Οι Τσέχοι ... Διαβάστε περισσότερα