Συμβαίνει τώρα:
Κόσμος

Στο Ριάντ ΗΠΑ και Ρωσία αποφασίζουν για την τύχη της Ουκρανίας χωρίς τον Ζελένσκι

Άγνωστο αν οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σήμερα ή αύριο - Κλειστά τα χαρτιά των Ρώσων για το ποιοι θα συμμετάσχουν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο φθάνει σήμερα (17/02/25) στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρία χρόνια.

Οι συνομιλίες έρχονται αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διέταξε κορυφαίους αξιωματούχους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο, τον οποίο είχε υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα τερματίσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο (15/02/25) με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθεί στη Σαουδική Αραβία με ρώσους αξιωματούχους, μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Μάικ Γουόλτς και τον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσαν στο Reuters ένας Αμερικανός βουλευτής και μια πηγή. Ακόμα ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιούς θα συναντηθούν από την πλευρά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν αύριο, Τρίτη (18/02/25), στο Ριάντ.

Οι συνομιλίες αυτές θα είναι από τις πρώτες εδώ και χρόνια υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους και υποτίθεται πως θα προηγηθούν συνάντησης μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ρούμπιο δήλωσε την Κυριακή, πως τις ερχόμενες εβδομάδες και ημέρες θα κριθεί αν ο Πούτιν εννοεί σοβαρά ότι θέλει ειρήνη.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται επίσης στην περιοχή. Ο Ζελένσκι, ο οποίος έφθασε χθες, Κυριακή, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε πως προτίθεται επίσης να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, ωστόσο δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για τις επισκέψεις αυτές. Πρόσθεσε ότι δεν έχει σχέδια να συναντηθεί με Ρώσους ή Αμερικανούς αξιωματούχους και η Ουκρανία φαίνεται πως έχει προσκληθεί στις συνομιλίες που φιλοξενούνται από τη Σαουδική Αραβία.

Συνομιλίες για τη Γάζα

Ο Ρούμπιο αναμένεται να συναντηθεί στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών τους είναι πιθανό να βρεθεί η πρόταση του Τραμπ για επανεγκατάσταση των Παλαιστίνιων κατοίκων της Γάζας σε άλλες αραβικές χώρες και για την ανοικοδόμηση της πατρίδας τους από τις ΗΠΑ.

Η πρόταση αυτή έχει εξοργίσει τον αραβικό κόσμο και έχει αυξήσει τους φόβους ανάμεσα στους Παλαιστινίους στη Γάζα ότι θα εκδιωχθούν από την παραθαλάσσια αυτή λωρίδα γης.

Η Σαουδική Αραβία, μαζί και με άλλες αραβικές χώρες, έχει απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων και το Ριάντ ηγείται αραβικών προσπαθειών για τη διατύπωση μιας αντιπρότασης, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ταμείο ανοικοδόμησης με επικεφαλής τις χώρες του Κόλπου και μια συμφωνία για τον παραμερισμό της Χαμάς.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει επίσης επιμείνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ -κάτι που αποτελεί στόχο της Ουάσινγκτον- χωρίς να υπάρξει συμφωνία για μια οδό προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Ρούμπιο επισκέφθηκε χθες, Κυριακή, το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος υποστήριξη προς το Ισραήλ στην περιφερειακή αντιπαράθεσή του με το Ιράν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκαριστικές στιγμές σε τσίρκο στη Βραζιλία - Γυναίκα ακροβάτης που κρεμόνταν από τα μαλλιά της έπεσε στο κενό
Ο υπεύθυνος του τσίρκου Circo Robatiny στο οποίο εργαζόταν η ακροβάτης έριξε τις ευθύνες για το περιστατικό της πτώσης στην Ντίας και όχι σε βλάβη του εξοπλισμού
Ακροβάτης πέφτει στο κενό
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι